Mától a virsli és a párizsi húsosabb, jönnek a fantázia dús nevű húskészítmények
2017. augusztus 01. írta: BoldogÉ

Mától a virsli és a párizsi húsosabb, jönnek a fantázia dús nevű húskészítmények

virsli_hirado_hu.jpg

Ma lép hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv változtatása, s ezzel több hústermék összetétele is más lesz.

Mától több húst kell tartalmaznia a virsli és párizsi mellett több más hústerméknek. Lejár ugyanis az egy éves türelmi idő, és hatályba lép a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó változtatása. Augusztus elsejétől az alábbiak szerint változik az egyes húsáruk összetétele:

  • a párizsinak legalább 51% hústartalommal,
  • a virslinek legalább 51% hústartalommal,
  • a krinolinnak legalább 55% hústartalommal,
  • a Zala felvágottnak legalább 60% hústartalommal,
  • a májasoknak legalább 25% hústartalommal,
  • a nyári turista szaláminak legalább 65% hústartalommal kell rendelkeznie.

A májkrémeknél eddig elég volt a 12 százalékos hústartalom is, így jelentős változtatásnak tekinthető, hogy a hús arányát a duplájára növelték. Pulyka, sertés és szarvasmarha májpástétomnak ezentúl azt a terméket lehet nevezni, aminek a májtartalma minimum 35 százalék, a csirke, liba és kacsa esetén ez az érték minimum 50 százalék -írja nosalty.hu.

A Magyar Élelmiszerkönyv fontos változása még, hogy ezentúl 10 százalékbankorlátozzák a csontról mechanikusan lefejtett hús (MSM) mennyiségét szinte mindegyik termékben. Ez mindenképpen jó hír, hiszen ez a hús rosszabb minőségű, ráadásul a csontból így csontmaradék is kerül a párizsiba vagy a virslibe.

Amelyik gyártó nem teljesítette az Élelmiszerkönyvben előírt feltételeket, annak augusztusig át kellett neveznie a terméket. Így fordulhat elő, hogy már megjelentek a boltokban a „Hot Dog”, „rudacska”, „készítmény”, „pálcika” és különböző más fantázianevű áruk.

A megnövekedett hústartalom miatt várhatóan az árak is emelkednek. A Zoom.huportál ugyanakkor úgy értesült, a piaci szereplők egy része attól tart, hogy a fogyasztók nem veszik majd jó néven azt, ha a drágább előállítás miatt a termékek is drágulnak, így nem lehet a megnövekedett költségeket a vásárlókra hárítani.

A hústartalom ellenőrzése elég költséges lehet, s egyenlőre nem is teljesen világos, hogy hogyan és milyen gyakran fogják azt ellenőrizni. Az MSM felhasználása viszont egy egyszerű kalciumvizsgálattal nyomon követhető lesz majd.

címlapfotó: hirado.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4112707708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása