T. Mészáros és Bács meghátrált az Elvira-major ügyében?
2017. szeptember 06. írta: BoldogÉ

T. Mészáros és Bács meghátrált az Elvira-major ügyében?

elvira1.jpg

Úgy látszik a petíció az Elvira-majorért megtette a hatását, a városvezetők is megváltoztatták az álláspontjukat, és mégsem akarnak ipari parkot létesíteni a területen, hiszen a polgármester és az alpolgármester is aláírta a tiltakozást. Valószínűleg rájöttek, hogy nem tarthatóak az ígéreteik, például a 30 ezer új munkahely teremtése.

A kormány június végén határozatban rendelte el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ érdi kutatóállomása – mint a tervezett érdi ipari park kiépítését akadályozó tényező (!) – elköltöztetésének átfogó vizsgálatát. Az érdi telephelyen őrzik a csonthéjas gyümölcsök legnagyobb élő európai génbanki gyűjteményét, amelynek fenntartását több nemzetközi szerződés biztosítja. E génállomány pótolhatatlan, annak megóvása összeurópai érdek, és a növényi genetikai anyagokat, magas technikai színvonalon, a FAO és az IPGRI (International Plant Genetic Resources Institute) előírásainak megfelelően kell fenntartani és nyilvántartani.

A jövő nemzedékek szószólója is felhívta rá a figyelmet, hogy a nemesítő ültetvények és a gyümölcsgénbank elköltöztetése, a fák tömeges átültetése elkerülhetetlen károsodásokhoz vezetne; az állományt az Elvira-majorban kell megőrizni, a génbank zavartalan működését a gazdaságfejlesztési övezet kialakítása során biztosítani kell.

De az ügyben megszólalt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is: Érd MJV illetékes döntéshozói alkotmányos kötelezettségüknek megfelelően biztosítsák a gyümölcs-génbank további zavartalan működését az Elvira-majorban!

Minden szakértő, aki csak találkozott az üggyel, azon a véleményen van, hogy nem szabad a területen ipari parkot létesíteni, semmilyen körülmények között.

T.Mészáros Andrásék most úgy látszik, beadták a derekukat, vagy csak kommunikációs fogás, hogy aláírták a petíciót? Majd kiderül a jövőben. MNDENESETRE A TILTAKOZÁS SIKERE BEBIZONYÍTOTTA, HOGY IGENIS ÉRDEMES KIÁLLNIA AZ EMBEREKNEK ÉS FELEMELNIÜK A SZAVUKAT, HA VALAMIVEL NEM ÉRTENEK EGYET, SŐT KÖTELESSÉGÜK IS.

EZ NEM JELENTI AZT, HOGY 100 százalékban megmenekült az Elvira-major az ipari park jelentette fenyegetés elől, ezért várjuk továbbra is, minél többek támogató aláírását, kérjük juttassák el minél több helyre változatlanul

Teljes bizonyossággal akkor jelenthetjük ki, hogy újra megmenekült, ha megszületik a kormánydöntés, ami hetek óta húzódik, vagy le kerül ott is a napirendről.

Eredetileg július végére ígérték, aztán pedig augusztus 24-ét kommunikálták, hogy megszületik a döntés. Akkor még T.Mészáros András és társai bíztak benne, hogy őket fogja támogatni a kormánydöntés az ipari park létrehozása kapcsán.

Reméljük, hogy a tiltakozás teljes mértékben célt ér és az Elvira-major teljes sértetlenül megmarad.

Köszönjük mindenkinek az eddigi támogatást!

A nyilatkozat háttere itt olvasható újra, s ha csatlakozna, akkor a petíciót itt írhatja alá.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6112807914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása