Naná, hogy a választás évében jön az új adócsökkentés, hát mikor máskor?
2017. szeptember 15. írta: Cseri Pál

Naná, hogy a választás évében jön az új adócsökkentés, hát mikor máskor?

adocsokk_hirekbp18ker.jpg

A levegőben lóg a tervezettnél nagyobb járulékcsökkentés jövőre, mivel valószínűleg a kormány nem aggódik a költségvetési folyamatok miatt. A munkáltatók nyertesei lehetnek a lépésnek, több ezer forint üti a markukat.

Az új pálya

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormány 2018-ban az eredetileg tervezettnél nagyobb munkáltatói járulékcsökkentést hajt végre. A 2016-ban megkötött hat évre szóló bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó és ha idén a bruttó átlagkereset 11%-kal növekszik, akkor a csökkentés mértéke 2,5 százalékpont lehet. Ez a 2,5 százalékpontos vágás lehet a legújabb hírek szerint 4 százalékpont. Egyetlen ábrán ez így nézne ki:

szocho-20170908.png

Ha azt feltételezzük, hogy jövőre 4 százalékponttal 18%-ra csökken a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke, és a bérmegállapodás következő négy évre vonatkozó menetrendje így marad, akkor 2022-re 10 százalékra csökken a szocho-írja a portfolio.hu.

Vagyis miközben 2016-ban még 28,5%-os terhet fizettek meg a munkáltatók a munkavállalóik után, addig 2022-re ez az adó- és járulékteher 11,5%-ra csökkenhet.

Ki fizeti és ki jár jól?

Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításaiból indulunk ki, akkor 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 80 milliárd forintos bruttó bevételkieséssel járna. Ezt a hatást tompítja a bértömeg növekedése miatti bevételnövekedés, valamint a fogyasztási adókon visszafolyó bevételek (áfa és jövedéki adó). Ezek alapján megközelítőleg 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 50 milliárd forintos nettó egyenlegromlást okozna a költségvetésben.

Vagyis a most kiszivárgott új tervek legfeljebb 100 milliárd forintos lyukat ütnének a jövő évi költségvetésen, az idei büdzsé kedvező állapota alapján pedig azt gondoljuk, az NGM-ben nem pánikolnak, hogy honnan szedjék össze erre a fedezetet. Épp a napokban mutattunk rá arra, hogy az idei évben több százmilliárd forintos mozgástér áll a kormány rendelkezésére a költségvetésben.

Ha abból indulunk ki, hogy a magasabb járulékcsökkentésből fakadó előnyt teljes egészében átadják a munkavállalóknak, akkor a jövőre emiatt várható nettó átlagbér-emelkedés többlete 2500 forintot tenne ki. Így az átlagbért kereső munkavállaló esetén az idei évhez képest plusz 8500 forintnyi többletjövedelem keletkezik, ez éves szinten 102 ezer forint.

Ezeket a számításokat természetesen még befolyásolhatja, ha időközben a kormány és az érdekvédelmi szervezetek nagyobb minimálbér-emelésről állapodnak meg, mint eredetileg tervezték.

 

 Címlapfotó, kép: hirekbp18ker.hu, mti

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4712830050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása