Ingyenmilliókból korszerűsítheted a házad?
2017. október 14. írta: BoldogÉ

Ingyenmilliókból korszerűsítheted a házad?

lakohaz_femina_hu.jpg

 

Magyarország továbbra is rekord mennyiségű energiát fűt el. Pedig az ország éghajlata ezt egyáltalán nem indokolja. Egy 2011-es európai vizsgálat alapjaira támaszkodva megvizsgáltunk, hogy mennyiben változott a magyarok energiafelhasználása a legfrisebb, elérhető adatokat elemezve.

Az Intelligent Energy Europe program keretében 2011-ben készült egy tanulmány, ami öt EU-tagállam energiafelhasználási gyakorlatát vizsgálta és elemezte. A felmérésben résztvevő országok között ott volt Magyarország is, Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság és Németország mellett.

A felmérés során a kutatók rengeteg anyagot gyűjtöttek be az országokból, amit nehéz volt egységesen összevetni egymással a nemzetek társadalmi eltérései miatt. Voltak azonban olyan mutatók, amik lehetőséget adtak az összehasonlításra. Így Magyarországra vonatkozóan is közöltek érdekes adatokat. Ezekből pedig kiderül, hogy

  • az egy háztartásra jutó energiafogyasztás Magyarországon volt a legmagasabb,
  • szintén háztartásokra számolva Magyarország mindenkinél több energiát fűtött el,
  • a kiugróan magas hőenergia-fogyasztást azonban időjárási okok nem indokolták, hiszen például Németországban a hűvösebb éghajlat miatt egy hónappal hosszabb a fűtési szezon, Ausztria hegyi övezetiben pedig sokkal hidegebb a tél, mint Magyarországon,
  • a magas hőenergia fogyasztást a lakások hőszigetelésének, illetve korszerű nyílászáróinak és fűtőberendezéseinek hiánya okozhatta,
  • a vizsgált országok közül Magyarország vállalta a legkisebb arányú üvegházkibocsátás-csökkentést.


Elfűtött energia

Nem meglepő, hogy a legtöbb fűtésre szánt energiát a legnépesebb országok használják el, és jellemzően gázból fogy a legtöbb, míg elektromos áramból a legkevesebb. Egyedül Románia az, ahol a megújuló hordozók előzik a gázt. További érdekesség hogy a távfűtés kizárólag Németországban igazán jelentős.

A legnagyobb energiafaló

Ha az elektromos áram fűtésre való felhasználását nézzük jóval elmaradunk a 2011-ben is vizsgált országoktól. Románia azonban még nálunk is kevesebb áramot használ fűtésre.

A 2011-es vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy Magyarország egy háztartásra nézve mindenkinél több energiát fűtött el. Ez pedig 2015-ben sem alakult másképp.

Magyarország ugyanis továbbra is rekord mennyiségű energiát fűt el. Ez pedig azt jelenti, hogy nálunk a legmagasabb az egy főre jutó, fűtésre szánt energia.

Az okokat persze ezek a statisztikai adatok nem közlik, de feltételezhető, hogy a hat évvel ezelőtt közölt megállapítások legalább egy része még mindig megállja a helyét. Még akkor is, ha a kirívó aránytalanságok csupán jól látható különbséggé alakultak át.

Az önfinanszírozó korszerűsítés

A fenti adatok igyencsak aggasztóak, így - még az agresszív állami árszabályozás ellenére is - indokolttá teszik a lakossági beruházásokat. Főként, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is foghatunk jelenlegi lakásfenntartási kiadásainkon), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre hitelkonstrukciók között is.

(pénzcentrum)

címlapfotó: femina.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9212975492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása