Mielőtt jön az influenza szezon, néhány dolgot jó ha tudsz!
2017. október 17. írta: BoldogÉ

Mielőtt jön az influenza szezon, néhány dolgot jó ha tudsz!

influenza_csoportpraxis-hu.jpg

A megbetegedések széles spektrumon szóródnak, egyéni érzékenységtől függően enyhébb megbetegedés, vagy akár rövid időn belül halálhoz vezető kórkép is kialakulhat.

Fontos különbség az influenza és az egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek általában hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak ilyenkor többnyire a jellemző tünet. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. Az első egynéhány napban gyakori a láz, mely akár a 39-39,5 C fokot is elérheti.

Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre és a krónikus betegekre is a legyengült immunológiai reakciókészség miatt. A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás.

Az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az immunizálással nem csak az oltottak, de a populáció is védettebbé válik a vírus terjedésével szemben, mert a védőoltottak nem terjesztik a megbetegedést a környezetükben!

Az oltóanyag inaktivált, tehát nem élő vírust tartalmaz. Magyarországon a tavalyi influenza szezon előtt közel 700 ezer oltás került beadásra és egyetlen súlyos oltási szövődményt sem észleltek.

Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek ajánlott a védőoltás.

Az oltóanyag a 60 éven felüli lakosság számára, a krónikus betegek, várandós kismamák, valamint a szociális otthonok lakói, gondozói és az egészségügyi dolgozók számára, valamint sertés- és baromfitartással, illetve feldolgozással foglalkozók számára ingyenesen rendelkezésre áll.

A kockázati csoportba tartozó személyek a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál élhetnek a védőoltás lehetőségével.

(szamoldki)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5713004622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása