Önök szerint jó megoldás lenne, ha Érden az autók száma nem növekedhetne egy darabbal sem?
2017. október 24. írta: BoldogÉ

Önök szerint jó megoldás lenne, ha Érden az autók száma nem növekedhetne egy darabbal sem?

utlezaras-majsa-info.jpg

Van ahol egyszer és mindenkorra véget vetnek az autók szaporodásának. Egyszerűen nem adnak ki újabb autóhasználati engedélyeket. A rendkívül zsúfolt, apró városállamban elviselhetetlen gondot okoz a sok jármű. Ez nem más, mint Szingapúr.

Szingapúr a világ azon részei közé tartozik, amelyeken a legtöbbet kell fizetniük az autósoknak azért, hogy egyáltalán birtokolhassák járművüket, ám ez a jövőben még drágább lesz – derül ki a Bloomberg cikkéből. A városállam vezetősége úgy döntött, hogy a jövő évtől kezdve nem engedi tovább szaporodni a túlzsúfolt utakon közlekedő személyautókat és motorkerékpárokat.

Nincs szó arról, hogy járművük letételére, a tömegközlekedés igénybevételére akarnák ösztönözni az autósokat és a motorosokat.

Egyszerűen az eddig megengedett 0,25 százalékról februártól nullára csökkentik a járművek számának növekedési ütemét. Magyarán csak annyi új autó- és motorhasználati engedélyt adnak ki, amennyi autót és motort kivonnak a forgalomból.

A Budapestnél szűken másfélszer nagyobb Szingapúrban a legértékesebb gazdasági erőforrás a terület. A törpeállam vezetői szeretnének a lehető legjobban gazdálkodni azzal, ami ebből még szabadon felhasználható. Az utak egyébként a város teljes területének 12 százalékát borítják.

A helyi infrastruktúra ugyanakkor éppen ezért rendkívül hatékony, és a kormány legkevesebb 28 milliárd szingapúri dollárt akar a vasúti és autóbusz-közlekedés fejlesztésére fordítani a következő öt évben.

A helyi szabályozás szerint az autótulajdonosoknak meg kell vásárolniuk a járművük birtoklásához szükséges engedélyt (jogosultsági igazolványt), amely tíz évre szól. Ezeknek az engedélyeknek a számát eddig is korlátozták, korrekt elosztásukra nem tudtak jobb módszert kitalálni, mint hogy aukciókon értékesítik az igazolványokat. A múlt héten a lehető legkisebb autóra szóló papírért 41 617 szingapúri dollárt fizetett az árverésen a győztes ajánlattevő, ami a magyar fizetőeszközben számolva megközelíti a nyolcmillió forintot.

És ha valaki úgy gondolta Szingapúrban, hogy ha van elég pénze, akkor hátra dőlve a világ végéig elautózgathat a városban, az tévedett. A közlekedési hatóság ugyanis 2020-ban újra felülvizsgálja az utak zsúfoltságát, és még drasztikusabb – azaz az autók számának csökkentéséről szóló – döntést hozhat.

(bpiautosok)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr813068352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása