Útépítés Érden a 21. században? Még mindig 1 csinálja és még mindig 6 nézi?
2017. november 02. írta: BoldogÉ

Útépítés Érden a 21. században? Még mindig 1 csinálja és még mindig 6 nézi?

utepites-magyarmodra01.jpg

Az egyik dolgozik, a többiek nézik mentalitás a mai nap elterjedt kis hazánkban, de ha kikönyöklünk Kelet-Európába, a volt szocialista országokban is láthatunk hasonlót.

utepites-magyarmodra02.jpg

Most éppen egy útfelújítás képein érhetjük tetten örökségünket, amit valószínűleg az a fránya átkos pakolt a génjeinkbe. Amikor nem volt tétje, hogy haladjon is valami, vagy volt, de senkit nem érdekelt, csak eljátszotta az ember, meg az egész társadalom.

Tessék megnézni az Egészséges erotika című filmet a témában, itt egy kis részlet belőle!

Manapság, összeszerelő és közmunkás országunkban sem lepődhetünk meg annyira az ilyen hozzáálláson, vagy meglepődhetünk meg fel is háborodhatunk rajta, csak az kérdés, hogy ahol állítólag havi 47 ezerből meg lehet élni, ott mi lehet a motiváció. Biztos, van olyan társadalmi réteg, ahol ez igen, de nem sokáig, egy idő után biztosan tovább kellene őket is juttatni a „rendes” munka világába.

De ha megnézzük a „rendes” munka világát, rögtön eszünkbe juthat a dolgozói szegénység fogalma, amely nálunk különösen ismerős lehet.

Az ember annyit pont annyit keres, hogy valahogy kihúzza a következő fizetésig, például az utolsó héten már csak zsíros kenyeret eszik, és természetesen játszik a sárga csekkekkel, melyiket fizeti be később, és természetesen egy idő után adósságba veri magát, és természetesen a karácsonyi ajándékra már kölcsönt kell felvennie, és természetesen semmi megtakarítása nincs és reménye sincs rá, hogy lesz bármikor. És természetesen, amiről senki nem beszél: depressziósak és agresszívak lesznek miatta sokan.

Ennyit az egész háttérről, vagyis annak egyik vetületéről. A másik vetület, hogy bármit csinál az ember még ha kevés, megalázó fizetésért is teszi, csinálja rendesen, már csak büszkeségből is. Már csak azért is, hogy legalább az önbecsülésének egy része megmaradjon. Hogy arra koncentráljon, ha felkel, megint elkövet valami hasznosat.

Mondjuk ez kurva nehéz, de látunk rengeteg példát rá, ha szétnézünk szűkebb környezetünkben is.

Amíg nem lesz az egész társadalom érdekelt abban, hogy minden haladjon, és épüljön, szépüljön, addig marad ez a mentalitás, ránk ereszkedik, és nem enged.

kép: illusztráció

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9013145628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása