Bűzös, marja a szemet, a hamuval nem tudunk mit kezdeni, mégis égetjük az avart.
A jogszabályok általában lehetővé teszik, noha szembe megy az uniós rendelkezésekkel. Magyar „népszokás”, így csináljuk emberöltő óta akkor is, ha mérgező, értékes szerves anyagot rombol szét és mindenki utálja, legfőképp a háziasszonyok egy adag frissen mosott teregetésre váró ruhával. Pedig van más lehetőség is a kerti hulladékok ártalmatlanítására, mely nem mérgez és még hasznot is hajt.
Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szervesanyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozott mennyiségben alkalmastalajerő-utánpótlásra. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.
Olvasson részletesen erről ITT!
(Levegő Munkacsoport)
írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com
Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!