Az eszközkezelős lakásokra is ráteheti kezét az állam
2017. november 21. írta: Cseri Pali

Az eszközkezelős lakásokra is ráteheti kezét az állam

 lakaskulcs_nlcafe.jpg

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) a bajba került adósoktól átvett, de már üresen álló lakásokat pályázat keretében rászorultaknak adhatja ki. A parlament előtt levő módosítás szerint azonban ezeket egyszerűen átvehetné az állam. Mintegy mellékesen kikerül a törvényből az átlátható, elektronikus árverésről szóló passzus.

Hihetetlen mennyiségű törvénymódosítás fut még ma is a parlament előtt. Az állami vagyonról szóló csomagban (ezt teljes egészében itt böngészheti át) szerepel néhány, a „hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló” törvényt módosító, elsőre apróságnak tűnő passzus is. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a Nemzeti Eszközkezelő a nála levő megüresedett lakóingatlant nyilvános pályázat keretében vagy az állami adóhatóságnak a lakóingatlan fekvése szerinti területi szerve útján az Elektronikus Árverési Felületen értékesítheti.

Az előbbi előírást egy olyan kitételre cserélik le, amelyben már sem a megüresedés, sem a pályázat vagy akár az áttekinthető elektronikus árverés nem szerepel. Az új rendelkezésben csupán annyi van, hogy a lakást a NET a hiteladós és a zálogkötelezett részére – visszavásárlási joguk gyakorlása során – elidegenítheti.

A javaslatból kiderül, hogy mi lehet majd a már üresen álló lakások sorsa (ezeket hívják a NET-es „zsargonban” tartalék ingatlannak). Ezeket az eszközkezelő egyszerűen „átadhatja” a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV). A részletes indoklás szerint: „egyes, megüresedett lakóingatlanok hatékony közcélú hasznosítása érdekében indokolttá vált, hogy az ingatlanok felett tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. átvehesse az érintett ingatlanokat, a vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetése mellett”. Világos, azért indokolt, mert indokolt, punktum.

Érdekes még, hogy mit jelent a „részleges” megszűnés. A jogszabályokat böngészve úgy tűnik, hogy ez a NET-nek (amely maga is állami) a későbbi bérlők kijelölésére vonatkozó jogosítványát vonja meg. Az állam azután annak és úgy adhatná oda a lakást, ahogyan akarja. Egyébként most is fut a NET vagyonkezelésében lévő, lakhatásra alkalmas, üresen álló, úgynevezett tartalék lakás bérbeadására pályázat (ezt itt nézheti meg). Ilyent szinte minden hónapban meghirdettek, például az idén januárban 8 ingatlan került ebbe a kalapba.

A tartalék ingatlan bérlésére pályázhatnak a NET-tel már lakásbérleti jogviszonyban álló bérlők, illetve azok, akik erre szociálisan rászorulnak (a jogosultakra most részletes előírások vonatkoznak). A bérbeadásra meghirdetett tartalék ingatlanok előzetes telefonos bejelentkezést követően, a kiíró által meghatározott időpontokban megtekinthetők. A mellékelt táblázatban levőkről ma még lehet így érdeklődni, a pályázat benyújtási határideje december 15. Ehhez csupán egy az eszközkezelőtől is letölthető adatlapot kell kitölteni. A pályázati felhívásnak és az adatlapnak elérhetőnek kell lennie az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat hirdetőtábláján is.

(azenpenzem.hu)

Címlapfotó: nlcafe.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1513340941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása