Miért keres ugyanannyit egy dohányos, mint egy nem dohányzó dolgozó?
2017. december 16. írta: Cseri Pali

Miért keres ugyanannyit egy dohányos, mint egy nem dohányzó dolgozó?

cigis_ban-karika_hu.jpg

Dohányosként én is többször megkaptam már a különböző munkahelyeimen a kérdést, miért jár több szünet a dohányzó munkavállalóknak, vagy miért nem keres többet, aki egyáltalán nem dohányzik. Érdekes kérdéskör, benne van egyszerre a manapság nem divatos morál, és az empátia kérdése is. Mármint, hogy mit nézünk el embertársainknak, és fordítva, mit néznek ők el nekünk, mondjuk a munkahelyen, ahol azért a legtöbbször mégiscsak harc van, és a feszültség uralkodik. Tisztelet a kivételnek persze.

Aki dohányzik, általában azt mondja, hogy miért nem cigizel te is, ha nem tetszik a rendszer, vagy addig miért nem mész ki plusz szünetre, amíg én dohányzom? Azért ez elég leegyszerűsítő kommunikáció. Igen, a vállalatoknál sokszor előfordul, hogy több ideig vannak szüneten a cigisek, vagy plusz szünetet kapnak, mert ők bizony pöfékelnek. És ha a főnök is cigizik, előfordulhat, hogy megértőbb, ne adj isten, ő is kimegy a beosztottjaival, ez neki is jó, mert közelebb kerülhet hozzájuk, és a másik oldalnak is jó, mert a főnök legitimál, és amúgy sem rossz jóban lenni vele. A nem dohányos ilyenkor kimarad ebből, esetleg nem értesül fontosabb információkról, vagy nem időben, amik elhangozhatnak a dohányzóban például. Ezt, aki dolgozott már hosszabb ideig ilyen helyen, alá is tudja támasztani.

A másik serpenyőben azért az van, hogy aki nem dohányzik, jobban óvja az egészségét, a munkáltatók szemszögéből nézve pozitív, akár még jobb munkaerőnek is számíthat, ez mondjuk, attól függ, mit preferál a vezetés. Előfordulhatna, hogy egy cégnél pluszjuttatást adnak a nem cigiző munkatársaknak. Végül is a nemzetközi trendek is afelé mutatnak, hogy az egészség egyre fontosabb, és így az egészséges dolgozó is, nemhiába vannak már egészségmegőrző programok a hazai cégeknél is. De igazságot azért mégsem lehet tenni, mert mi van, ha a dohányzó kolléga, sokkal ügyesebb, rátermettebb és terhelhetőbb, mint a nem dohányzó, akkor hiába van esetleg több szüneten, még is az ő munkája a hasznosabb.

Azt hiszem, ezt a szempontot nem érdemes bevinni a munkahelyi kontextusba, keresni kell másikat.

 

Címlapfotó: ban-karika.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2013505557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása