Nálunk politikai kérdés, hogy eltöröljék az óraátállítást, az EU szavaz róla! Lehet, hogy hamarosan nem kell Önöknek tekergetni az órájukat!
2018. február 09. írta: BoldogÉ

Nálunk politikai kérdés, hogy eltöröljék az óraátállítást, az EU szavaz róla! Lehet, hogy hamarosan nem kell Önöknek tekergetni az órájukat!

oraallitas-mti-ujvarisandor.jpg

Hamarosan eldől, kell-e még órát állítanunk tavasszal.

Tegnap az uniós parlament képviselői kezdeményezték az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Állásfoglalásuk szerint az európai lakosság nagy része nem tartja egészségesnek az évente kétszeri, márciusban és októberben esedékes óraállítást.

Uniós bizottság fogja mérlegelni az óraállításnak a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását és ez alapján fognak dönteni arról, maradjon-e a nyári időszámítás véglegesen.

Nálunk már kezdeményezték 2016 őszén a parlamentben, hogy töröljék el az óraátállítást. A cél az volt, hogy az Országgyűlés fogadjon el egy határozati javaslatot a téli-nyári időszámítás megszüntetéséről.

A többség eleinte támogatta az javaslat megvitatását, 2016 decemberében még általános vitát is folytattak róla a parlamentben. Végül aztán 2017 tavaszán, az áprilisi óraátállítás előtt, a többség mégsem fogadta el a javaslatot.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer alapja, hogy március 21. és szeptember 21. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. Minél inkább egybeesik a lakosság ébrenléti ideje (a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak) a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be - energiatakarékossági okok miatt. A vélemények ma már erősen megoszlanak abban, hogy megtakaríthatunk-e energiát az óraátállítással.

címlap: MTI-Újvári Sándor

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr10013649450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása