Jó hír az érdi betegeknek is : Megszűnik a krónikus májbetegek várólistája
2018. március 05. írta: BoldogÉ

Jó hír az érdi betegeknek is : Megszűnik a krónikus májbetegek várólistája

varolista-weborvos-hu.jpg

Egy nemrég lezárult gyógyszerbeszerzési eljárással áprilisra eltűnhet a hepatitis C-vírussal fertőzött krónikus májbetegek várólistája, mert minden beteg számára biztosítva lesz a kezeléséhez szükséges gyógyszer – írja a Világgazdaság hétfői számában.

Tavaly év végén még több mint ezer beteg várt gyógyszeres kezelésre, most pedig 363 beteg van várólistán – mondta a lapnak Makara Mihály hepatológus.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő több közbeszerzési eljárásban ötezer beteg kezeléséhez szükséges gyógyszerre írt ki pályázatot. Mivel az érintett gyógyszerek fogyóban voltak, ezért több tender esetében gyorsított volt az eljárás.

A krónikus májgyulladásban szenvedő betegek gyógyszereinek közbeszerzésén a nyertes ajánlattevő jócskán a tenderben kiírt – legfeljebb 3 millió forintos – összeg alá ígért, és 1,2 millió forintból vállalta egy hepatitis C-s beteg gyógyítását.

A tenderben szereplő készítményekkel a hepatitis C-vírussal fertőzött betegek 97 százalékban vírusmentessé válnak, meggyógyulnak, ráadásul mellékhatásaik sincsenek a gyógyszereknek. A teljes gyógyulás három hónapos kúra alatt érhető el – mondta a főorvos.

Magyarországon a lakosság 0,7 százaléka, több mint 70 ezer ember lehet hepatitis C-vírussal fertőzött, többségük nem is tud a betegségéről. A NEAK a betegek kezelését 100 százalékban támogatja, még dobozdíjat sem számol fel – mutatott rá Makara Mihály.

(mti)

címlap: weborvos.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7713716232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása