Súlyos problémákkal szembesülnek az érdi cégek. “Beérik” az utóbbi évek kormányzati oktatási reformja. Mi lesz ezzel a képzetlen réteggel?
2018. március 13. írta: BoldogÉ

Súlyos problémákkal szembesülnek az érdi cégek. “Beérik” az utóbbi évek kormányzati oktatási reformja. Mi lesz ezzel a képzetlen réteggel?

okol-sajat.jpg

Súlyos problémákkal kell szembenéznie a feldolgozóipari cégeknek.

Tömegesen jelentek meg új, kvalifikálatlan munkavállalók a munkaerőpiacon, akik új problémákat hoztak magukkal: mindennapossá váltak a munkahelyi érdekkonfliktusok, a lopások, az agresszió.

A helyzet felkészületlenül érte a vállalatokat, azonnali megoldásra van szükség. Januárban történelmi csúcsra emelkedett a munkaerőhiány, a feldolgozóipari cégek 88 százaléka küzdött a problémával - míg egy évvel korábban 75 százalék. A vállalatok már betanított dolgozót sem találnak.

 

Eközben a kormány „segély helyett munka” elvére épülő foglalkoztatáspolitikájának hatására új munkavállalói csoport lépett a munkaerőpiacra. A munkaerőpiaci vákuum felszippantotta az újonnan érkező tömeget - azonban hamar kiderült, hogy az új belépők eddig nem látott nehézségeket hoztak magukkal - ad egy remek összefoglalót a hrportal.

Az új dolgozók nagy része képzetlen, nincs munkatapasztalatuk, nem ismerik az alapvető munkahelyi normákat. Sokuknál már a feladatok értelmezése is kihívást jelent, olyan alapvető készségek is hiányoznak, mint az olvasás vagy az írás.

A munkához szükséges alapvető képességek hiánya mellett sokan bizonytalan családi háttérből érkeznek, hitelekkel küzdenek, instabil pszichés állapotban járnak be dolgozni. A lopások, az agresszió és a tettlegességig fajuló konfliktusok mára mindennapossá váltak egy-egy vállalat életében.

Ennek a helyzetnek a kezelésére egyetlen vállalat sincs felkészülve! A változás hatalmas feszültséget okoz a vállalat vezetőinek és a HR-nek. Egy személyben kell munkáltatói, nevelői, pszichológusi és jogász szerepben fellépniük, az egyébként is bokros napi teendők mellett.

A gyártó vállalatoknak fel kell ismerni és mielőbb kezelni kell a problémát, a legfontosabb feladat a középvezetők képzése: a vezetői készségek célzott fejlesztésére, konfliktuskezelési, motivációs ismeretekre van szükség. Éreztetni kell velük, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben, ezzel a felelősséggel, képzéssel, vezetői eszközökkel, tudással támogatjuk munkájukat.

Ha egy új dolgozó, minden szükséges támogatás ellenére sem képes elsajátítani a munkahelyi normákat és a legegyszerűbb feladatokat sem tudja ellátni, végül merni kell nemet mondani és meg kell válni tőle.

(hrportal)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2413736764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása