ÖN ÉS A CSALÁD MIT SZÓLNA?! Ha betegként elég pontosan megmondanák, mikor fog meghalni?
2018. május 27. írta: BoldogÉ

ÖN ÉS A CSALÁD MIT SZÓLNA?! Ha betegként elég pontosan megmondanák, mikor fog meghalni?

halal-kotoszo-blo-hu.jpg

Egyelőre még nem mindenkinek, de létrehoztak egy “ún” mesterséges intelligenciát, ami 90%-os pontossággal mondja meg, mikor hal meg egy beteg.

A Stanford Egyetem kutatói szerint az orvosok többnyire tévednek, amikor azt prognosztizálják, meddig élhet még egy beteg. Az általuk megalkotott mesterséges intelligencia azonban rendkívül pontosan számol.

A modern orvoslásnak köszönhetően ma már jóval magasabb az átlagéletkor, mint a 20. század elején volt. A rendelkezésre álló gyógymódok és eszközök azonban csak a lehetőséget adják meg a hosszabb életre.

Nemrég egy olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely képes 90 százalékos pontossággal megmondani, mikor fog eltávozni az élők sorából az adott személy.

A szakemberek célja, hogy az érintett személy utolsó napjait, heteit, hónapjait méltó körülmények között tölthesse el, a hozzátartozóknak pedig lehetőséget adjon felkészülni az elkerülhetetlenre.

A vizsgálatok szerint az orvosok nem tudják pontosan megállapítani, hogy egy betegeknek mennyi ideje van még hátra, ezért előfordulhat, hogy az illető az utolsó napjait nem otthon, hanem a kórházban tölti. Az algoritmus azonban – amit nem befolyásolnak olyan emberi tényezők, mint az optimizmus vagy az érzelmek – a rendelkezésre álló adatokra és tényekre támaszkodva képes kiszámolni a hátralévő idő mennyiségét.

Az algoritmust több mint 2 millió beteg adatain tanították, amely ezekre támaszkodva képes olyan mintákat felállítani, amit felhasználva egyre pontosabb jóslatot képes készíteni. A mesterséges intelligencia egyelőre csak azoknál képes ilyen prognózisra, akiknek betegségük miatt már legfeljebb csak egy évük lehet hátra. Az ő esetükben azonban 90 százalékos pontossággal kalkulál az algoritmus.

(hvg)

címlap: kotoszo.blog

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7814005510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása