NYÁR, ZIVATAR! Mielőtt belecsapna a villám az autójába Érden?
2018. június 05. írta: BoldogÉ

NYÁR, ZIVATAR! Mielőtt belecsapna a villám az autójába Érden?

villamcsapas-autoba.jpg

Nem kell és nem is szabad megijedni, ha vezetés közben hirtelen egy kemény vihar közepében találjuk magunkat.

Hasznos tanács, hogy ha közeledik a vihar, akkor érdemes kihúzni a konnektorból a nagy értékű elektromos berendezéseket, így például a televíziót és a számítógépet, hiszen a villámlás okozta túlfeszültség komoly károkat tehet bennük. De mit tegyünk akkor, ha a villámok az autónk közelében cikáznak, és mi bent ülünk a kocsiban?

Először is érdemes megőrizni a nyugalmunkat, ugyanis az autónk karosszériája ilyenkor Faraday-kalitkaként viselkedik. Mivel fémből készült, külső elektromos erőtér nem hatol be rajta, és mivel sem mágneses tér, sem elektromos tér nincs a belsejében, a bezárt autóban ülő emberek biztonságban vannak.

Villámláskor azonnal fel kell húzni az oldalablakokat és be kell csukni a tetőablakot. Ezenkívül érdemes odafigyelni arra, hogy ne érjünk hozzá a fém karosszériához, de ez utóbbi nem jelent igazán gondot, hiszen a modern autók utastere általában teljesen be van burkolva.

Nyitható tetejű autóknál mihamarabb be kell csukni a tetőt, ami még akkor is védelmet biztosít a villámlás ellen, ha nem fémből, hanem szövetből készült. Labortesztek bizonyítják, hogy a szövettetőben lévő fém merevítések, a szélvédőkeret és a bukókeret megfelelő védelmet biztosítanak villámcsapás ellen. Hasonlóképpen a fémvázas, műanyag borítású lakókocsikban sem kell aggódnunk a villámlások miatt.

(hvg)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5614025076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása