ADÓK 2019: ÉRDEN IS OLCSÓBBAN UTALHATSZ ÉS DRÁGÁBBAN IHATSZ! Nem az autósok fizetik a baleseti adót   
2018. június 20. írta: ArsBoni

ADÓK 2019: ÉRDEN IS OLCSÓBBAN UTALHATSZ ÉS DRÁGÁBBAN IHATSZ! Nem az autósok fizetik a baleseti adót  

adok-ado_hu.jpg

 

A cafeteriáról már írtunk, de ezen kívül is jó néhány változást tartalmaznak a most benyújtott jövő évi adózás érintő szabályok.

Természetesen mi is azokat ragadjuk ki, amelyek sokakat fog érinteni.

Jövő januártól az elektronikus fizetés erősítése, a készpénzhasználat csökkentése érdekében tranzakciónként 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól, tehát a rezsiszámlák jelentős részének kiegyenlítése, a gyerek zsebpénzének küldése olcsóbbá válik, ami könnyíti az életünket.

Rossz hír a szórakozni vágyóknak, kisboltoknál alkoholizálóknak, hogy többet adóznak ezután az alkoholok, ami nyilván az árakban biztosan jelentkezik.

Ezután az ún. csipsadóval érintett termékek körében az alkalmazott adómértékek valamennyi adóköteles termék esetén mintegy 20 százalékkal nőhetnek és a hatályos adócsökkentési lehetőséggel való esetleges visszaélések megakadályozása céljából megszűnik az egészségmegőrző program költségének adóból való levonásának lehetősége.

Fontos változás még, hogy az eddig az autósok által a fizetett  baleseti adó megszűnik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szolgáltatás adóztatása pedig – más biztosítási szolgáltatásokhoz hasonlóan – a biztosítási adó keretén belül valósul meg, az adó mértéke pedig jelentősen csökken – a törvényjavaslat elfogadása esetén.

A részletes indokolás emlékeztet: a hatályos szabályok szerint a baleseti adót a biztosított fizeti, az adó mértéke a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás díjának 30 százaléka, de legfeljebb napi 83 forint. A módosítás megszüntetné a biztosított adóalanyiságát, az adó alanyává a biztosító válik. A javaslat a jelenlegi adómértéknél jóval alacsonyabb szinten határozza meg az adó mértékét, figyelemmel arra is, hogy a hatályos szabály szerinti adómaximum napi összege elsősorban a tehergépkocsik, vontatók utáni baleseti adóra vonatkozik. Ezért a javaslat rögzíti, hogy a kötelező gépjármű-felelősség biztosítási szolgáltatás nyújtása esetén az adó mértéke a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjbevétel 15 százaléka, azonban személygépkocsik és motorkerékpárok esetén (amely járműkategóriákban az adómaximum tipikusan nem érvényesül) az adó mértéke 20 százalék lesz.

forrás: ado.hu

kép: ado.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8714059700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása