EGÉSZ NAP A KÉPERNYŐ ELŐTT GUBBASZTASZ ÉRDEN? Ezekre nagyon figyeljen!
2018. július 08. írta: ArsBoni

EGÉSZ NAP A KÉPERNYŐ ELŐTT GUBBASZTASZ ÉRDEN? Ezekre nagyon figyeljen!

 ergonomia-munkahelyi-sideplayer-hu.jpg

Minisztériumi rendelet szabályozza a képernyős munkahelyek feltételeit.

A szabályozás több mint másfél évtizedes, ám némelyik munkáltató ügyesen kihúzza magát ez alól! Nem árt, ha tisztában van vele...

Érdemes néhány dologra odafigyelni, amellyel könnyebbé és egészségesebbé válik a mindennapos munka.

A képernyő előtt ülő munkavállalók az alapfelszereltségen kívül a helyes testtartáshoz szükséges, ún. ergonómiai eszközöket is igényelhetnek maguknak a munkahelyükön.

Erről egy 1999-es EüM rend.rendelkezik, kötelező érvénnyel, mely szerint többféle munkavégzést segítő eszköz jár a legalább napi 4 órát monitor előtt töltő munkavállalóknak, ha igénylik ezeket. A képernyő-nézéshez jár az éleslátást biztosító szemüveg, melynek felírása szemész szakorvos feladata, és két évenként indokolt az újabb vizsgálat.

A szabályozás rendelkezik arról is, hogy az irodai székeknek milyen alapvető ergonómiai szempontoknak kell megfelelnie, illetve a végtagok tehermentesítéséről is (láb-kar-kéz támaszok).

A rendelet kitér a szabad helyváltoztatást és mozgást biztosító helyigényre, a tükröződést kiküszöbölő megoldásokra, a megfelelő megvilágításra és fényviszonyokra, de még a munkaasztalra is, miszerint legyen olyan felületű és nagyságú, hogy biztosítsa a monitor, a billentyűzet, az iratok és a csatlakozó eszközök rugalmas elrendezését. A laptartónak pedig állíthatónak és megfelelő magasságban rögzíthetőnek kell lennie, hogy a használó kényelmesen tudja olvasni a monitort.

A helytelen testtartás az alábbi területeket veszélyezteti: hát és derék, a csukló, a nyaki és vállövi rész és ide tartozik az ülő és álló munka váltakozása, továbbá a képernyőd munkahelyeken az óránkénti néhány perc pihenő, ami viszont nem összevonható!

(hrpwr.hu)

kép: slideplayer.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5714100361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása