ÚJ 5000 ÉS 2000 FORINTOSOK! Nem ajánlják, hogy fizessen velük
2018. augusztus 06. írta: Cseri Pali

ÚJ 5000 ÉS 2000 FORINTOSOK! Nem ajánlják, hogy fizessen velük

02-ujermek_elohat.jpg

Hevesy György tiszteletére 5000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsájt ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018. augusztus 1-jén, a tudós feltaláló születésnapján.

Az új érme a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat 5. darabja. Az kibocsájtott emlékérmével egyébként fizetni is lehet, ám ezt nem javasolja az MNB, a forgalomba hozatal elsődleges szerepe ugyanis a közfigyelem ráirányítása a tudományos életben elért magyar sikerre, illetve a felfedezés jelentőségének elismerése. Mutatjuk, hogyan néz ki az új - szivárványszín hatású - érme, továbbá, hogy mire kell okvetlenül figyelni annak, aki érmegyűjtésbe kezdene.

Új, 5000 és 2000 forint névértékű forintérméket hozott forgalomba az MNB augusztus elsején Hevesy György tiszteletére. Az 5 ezer forintos névértékű emlékérme 925 ezrelékes finomságú ezüstből, míg a 2 ezres színesfém változat 75 százalékos réz, illetve 25 százalékos nikkel ötvözetből készült. Az érméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte.

A most kibocsájtott emlékérme a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat 5. tagjaként került forgalomban. Előlapjának központi motívumaként Hevesy György Nobel-díjas felfedezésének az orvosi diagnosztizálásban történő alkalmazása került ábrázolásra. A radioaktív izotópos nyomjelzés révén egy elváltozás feltárását ábrázolja sematikusan a tervező egy pontokból (molekulákból) összeálló emberi alak, illetve a radioaktív nyomjelzés megjelenítésére alkalmazott körkörös pulzáló vonalak segítségével, melyeket az ezüst érméken szivárványhatás is erősít.

Az előoldalon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező alaki kellékei: az 5000, illetve a 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2018 verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejegy.

Az emlékérme-hátlap központi motívuma Hevesy György félalakos portréja, melyet a HEVESY GYÖRGY • NOBEL-DÍJ • 1943 felső félkörirat, valamint A RADIOAKTÍV IZOTÓPOS NYOMJELZÉS KÉMIAI ALKALMAZÁSÁÉRT alsó félkörirat szegélyez, rávilágítva a Nobel-díj odaítélésének okára, valamint az emlékéme-kibocsájtás apropójára.

love_1.jpg

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsájtásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Az MNB által kibocsájtott emlékérmék későbbi értékét illetően a legfontosabb szempont, hogy mekkora példányszámban adják ki. Minél kisebb a példányszám, annál többet fog érni az érménk. Az 5 000 darabos kibocsájtás ma az átlag, viszont ami 3 000 vagy az alatti példányszámban jelenik meg, már kispéldányszámban kibocsájtott érmének minősül.

(pénzcentrum)

 

Fotó: MNB

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2414164367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása