JÓ HÍR AZ ÉRDI NAPIMÁDÓKNAK! Mindenki más szívni fog?
2018. augusztus 15. írta: Cseri Pali

JÓ HÍR AZ ÉRDI NAPIMÁDÓKNAK! Mindenki más szívni fog?

idojaras-felhoesnapsutes.jpg

Egy friss tanulmány szerint 2022-ig rendkívül meleg, szélsőséges időre számíthatunk.

Még a globális felmelegedésen alapuló klímamodellek által előre jelzettnél is melegebb lesz a következő öt évben. Francia és brit kutatók kidolgoztak egy számítógépes statisztikai módszert, amelynek alapján időjárás-előrejelzést készítettek 2022-ig. A Nature Communication folyóiratban megjelent tanulmány szerint „abnormálisan meleg” időre számíthatunk, és nagyobb lesz az esély szélsőséges hőmérsékletek kialakulására is.

Az új előrejelzési rendszer figyelembe vette többek között a földfelszíni átlaghőmérsékletet alakító olyan tényezőket, mint az üvegházhatású gázkibocsátás, vagy az aeroszolok jelenléte a levegőben, és az eredménybe belekalkulálta az időjárás természetes változékonyságát is, amelyet nehéz előrevetíteni. A módszer jelenleg csak globális átlagokra alkalmazható, de a kutatók tovább akarják fejleszteni, hogy regionális előrejelzéseket is készíthessenek, és a csapadékot valamint a szárazságot is képesek legyenek megbecsülni.

Az időjárással kapcsolatos feljegyzések szerint a 19. század vége óta az elmúlt három évben volt a legmelegebb a Földön. A jelenlegi globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6214182281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása