ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK: Sok a féligazság, nehogy bedőljön mindennek!
2019. január 04. írta: Cseri Pali

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK: Sok a féligazság, nehogy bedőljön mindennek!

adovalt.jpeg

Sok változás lesz az újévben az adózásban. Ezzel kapcsolatban megjelentek bizonyos pozitív változásnak tűnő hírek, mint a gyed összegének emelkedése, vagy az alanyi adómentesség körének bővülése, ami a kormány kommunikációja szerint több százezer vállalkozást érint.

Egy megkérdezett adószakértő szerint az adótörvények kommunikációja rendkívül kiszínezett, rengeteg hamis hír jelenik meg a kormányzati kommunikációban. Példaként hozta, hogy a gyed összegének csak a felső határa emelkedik, így csak azoknak emelkedik meg a gyed, akiknek a bruttó fizetése 275 ezer forint felett van. Az alanyi adómentesség határa emelkedik évi 8 millióról 12 millió forintra, de ez csak néhány tízezer vállalkozót érint, azokat nem, akik nem érték el a felső határt.

Az 5%-os lakásáfa december 31-én megszűnt. Mint mondta, hamis az a hír, miszerint kitolták 2023-ig, abban az esetben, ha már megvan az építési engedély az építendő lakásra. A kormány ezt átmeneti szabálynak állítja, de az adószakértő szerint az átmeneti szabály csak a már megkezdett építkezésre vonatkozik, viszont az építési engedély megléte nem minősül megkezdett építkezésnek. Az áfa törvény szerint az áfa fizetés mértékét a teljesítés időpontja határozza meg.
Az  eredeti törvényjavaslat úgy került a parlamentbe, hogy az 5%-os áfa azoknál marad meg, ahol már szerkezetkész állapotban van az épület. Azonban jött az ingatlanlobbi és a politikusok, amik felülírták a helyes szakmai törvényjavaslatot – tette hozzá.
Az adószakértő kijelentette, hogy ez az emberek átverése, kormányzati segítséggel, és ezt a kijelentését nyilvánosan is vállalja, mert szakmailag alá tudja támasztani.

(atv)

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1314534410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása