SZTRÁJKHELYZET A TESCÓNÁL IS! Érden is sokakat érinthet: összeomolhat a bérezési rendszer
2019. január 25. írta: Cseri Pali

SZTRÁJKHELYZET A TESCÓNÁL IS! Érden is sokakat érinthet: összeomolhat a bérezési rendszer

tecxo.jpg

Sztrájkhelyzet van a Tesco áruházláncnál az átszervezés és a csoportos létszámleépítés miatt. A tescós alkalmazottak bérszámfejtését, a cég foglalkoztatással kapcsolatos bevallásait összeállító győri irodaközpont 40 munkatársa tegnap bejelentette, hogy sztrájkbizottságot alakítottak, és amennyiben a multicég nem teljesíti a követeléseiket, azonnali hatállyal abbahagyják a munkát. Az érintettek karácsony előtt tudták meg, hogy a jövőben már nincs szükség rájuk.

Összeomolhat a Tesco áruházlánc 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere, miután Győrben tegnap sztrájkhelyzetet hirdetett a fizetésekkel és a tb-vel kapcsolatos feladatokat ellátó, 40 tescós alkalmazottat foglalkoztató irodaközpont, írja a Magyar Idők.

A Tesco áruházlánc még decemberben jelentette be, hogy közép-európai piacai – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – támogatására ez év elején üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten. Ez azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont, ahol az összes magyarországi Tesco-foglalkoztatott bérszámfejtését végzik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el, teljes egészében megszűnik, ennek következtében pedig a vállalat csoportos létszámleépítést hajt végre.

A Tesco képviselője már kézhez kapta a sztrájkbizottság követeléseit, melyről a jövő hét elején tárgyalnak a munkaadóval.

Az a legnehezebb az érintettek számára, hogy a karácsony előtt váratlanul bejelentett átszervezés kapcsán semmilyen konkrétumot nem árultak el nekik, még azt sem tudják, pontosan mikortól kell felállniuk az íróasztal mellől, de ami a nagyobb baj, hogy egyelőre kilátásuk sincs a további megélhetést biztosító állásra azon a területen, ahol szaktudásuk szerint évek óta eredményesen működnek.

A bérszámfejtési csoport zökkenőmentes működése a tb-kifizetőhelyként is működő vállalat valamennyi dolgozójának megélhetését biztosítja, mondta el Bubenkó Csaba , a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, aki a sztrájkbizottság tagja is. Amennyiben nem sikerül megállapodniuk a céggel, akkor akár már a következő hónapban problémák léphetnek fel a fizetések teljesítésében, valamennyi tescós esetén.

Az érintettek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeik csak így érvényesíthetők. Hangsúlyozzuk: nem a többi tescós dolgozót szeretnék nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy elakadhat a bérszámfejtés az áruházakban. – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, aki a sztrájkbizottság tagja is.

A cég korábban hivatalosan azt közölte, hogy az új budapesti központ, mely régiós szinten központosítja a bérezéssel kapcsolatos feladatok ellátását, munkahelyteremtéssel jár, miközben a győri alkalmazottaknak, akik közül többen évek óta dolgoznak a láncnál, nem ajánlottak fel másik, hasonló munkakört, legfeljebb olyat, ami kisebb fizetéssel és fizikai munkával jár.

Győrben és vonzáskörzetében mindösszesen három-négy nyitott bér- és tb-számfejtő pozíció van, vagyis meglehetősen rosszak az esélyeik a területükön való elhelyezkedésre, így az érintettek többsége kénytelen lesz átképezni magát, hogy meg tudjon maradni a munkaerőpiacon.- mondta el Bubenkó Csaba.

Mivel a Tesco új irodaközpontja a főváros pesti oldalán lesz, nincs reális esélye annak, hogy a győriek napi ingázással bejárjanak, és áttételesen a vállalat alkalmazásában maradjanak, mondta a szakszervezeti elnök.

A vállalatnak három időpontot javasoltak a tárgyalásos megállapodásra, melynek során átképzési hozzájárulást kérnek a kirúgott dolgozóknak, illetve azt is szeretnék elérni, hogy a cég tartsa be a felmondás esetén járó felmondási időt, ezalatt mentse fel a kirúgottakat a munkavégzés alól, továbbá biztosítson végkielégítést és további hathavi alapbért.

(hellovidek)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8614587766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása