AKIKET ÉRDEN IS  BIZTOSAN KIZÁRNAK A CSALÁDI HITELEKBŐL: Rengeteg embert érinthet
2019. február 20. írta: Cseri Pali

AKIKET ÉRDEN IS BIZTOSAN KIZÁRNAK A CSALÁDI HITELEKBŐL: Rengeteg embert érinthet

csaladi_2.jpg

A miniszterelnök által bejelentett „családvédelmi akcióterv” számos részlete még most sem tisztázott, de az kiderült, hogy több pont valójában kölcsön, aminél nem maradhat el a hitelbírálat. Ebből is egyértelmű, hogy rossz hitelmúlttal (egykori BAR-listások) rendelkezők bármennyi gyerekük van, vagy lesz, nem számíthatnak erre a pénzre. Az Azénpénzem.hu körbejárta a kérdést.Jókora „családvédelmi akciótervet” jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. A családügyi államtitkár, Novák Katalin később bontotta ki a különböző pontok részleteit. Később tovább finomodott a kép (erről itt és itt írtunk). A lényeg azonban nem változott: a 18-40 közötti nők, és a használt lakást vevő többgyerekes családok is hitelként kaphatják a támogatást. A kölcsönt pedig bank folyósítja előzetes hitelbírálat után.

A jogszabályok is megengedik, hogy a hitelbírálat részletei titkosak legyenek. Az azonban teljesen egyértelmű, hogy a Központi Hitelinformációs rendszerben (KHR, egykori nevén BAR-lista) negatív minősítéssel szereplő adósok nem számíthatnak hiteligényük kedvező elbírálására. Bármennyi gyerekük is van vagy lesz. Persze mindent meg lehet tenni (így minősíthetik az akár sokadik házasságot elsőnek, és a férfiakat is fiatal nőnek), de ha a jogalkotók külön semmit sem intézkednek az ügyben, akkor nagyon sokan maradhatnak ki az új lehetőségekből.

Az egykori devizahitelesek közül nem kevesen a mai napig kínlódnak részleteikkel, nem ritkán újra és újra fizetési nehézségekkel szembesülve. Három évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása, amelyben pontról pontra végigvették, mit kell tenniük a pénzintézeteknek nem fizető adósaikkal. Két évvel ezelőtt látszott, hogy bankok által kötelezően megkeresett, bajban levő egykori devizahitelesek nem egészen hat százalékával sikerült megállapodni.

Ez is négyezer hiteles volt, az igazán jelentős szám azonban azokat az adósokat jelenti, akiknek tartozását követeléskezelőnek adták át. Akinek még van jelentősebb összegű tartozása egy bank (vagy faktoring, illetve behajtó) felé, annak tudnia kell, hogy szerepel a KHR negatív nyilvántartásában. Tapasztalataink szerint viszont az egyezséget kötött adósok úgy gondolják, már megszabadultak a stigmától. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

Akár 10 évbe is beletelhet, míg nyoma vész az elbukott hitelnek

A fő szabály szerint a teljesítéssel lezárt mulasztások egy évig szerepelnek a nyilvántartásban, majd azokat állítólag automatikusan törlik. Azok az esetek azonban, amelyeknél a hitelmúltat egyezséggel zárták le (kapott valamilyen engedményt az adós) a lezárástól számított 5 évig, az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig bent maradnak a rendszerben. A bankok pedig szinte sohasem mulasztják el az adatokat innen lekérdezni.

A bankok számára az idén már nyújtott üzemidővel szolgáltat adatokat a KHR kezelője, a BISZ Zrt. Az információk a változtatás következtében már 17 órán keresztül elérhetőek. A társaság jelezte, hogy az adatelérésre vonatkozó üzemidő további változtatásának ütemét a piaci igényekhez, illetve a plusz üzemidő tapasztalataihoz igazítja majd.

Az új hitel(ek) iránt érdeklődőknek kétség esetén érdemes tisztázni KHR-státuszukat. Szerencsére ez nem túl bonyolult feladat. Az úgynevezett saját hiteljelentés mindenki számára korlátozás nélkül kérelmezhető bármely pénzügyi intézménynél, de magánál a BISZ-nél is. A kérelem azonban kizárólag postai úton vagy személyesen nyújtható be. Az elektronikus úton (email) vagy fax formájában megküldött kérelmeket eleve elutasítják.

A formanyomtatvány (erről itt tájékozódhat) elektronikus formában is kitölthető, de azt ki kell nyomtatni, gondosan aláírni, és úgy beküldeni. A BISZ ígérete szerint a kérvény beérkezését követően 3 napon belül elkészíti az iratot, amit a formanyomtatványon kiválasztott kézbesítési módnak megfelelően emailben (tömörített, jelszavazott csatolmányként) elküld, vagy a megadott címre, kézbesítési bizonylattal postáz.

Amennyiben valaki úgy látja, hogy a róla tárolt információk hibásak (például azért, mert egyetlen fillér engedményt sem kapott tartozásából, mégis éven túl tartalmazza adatait a rendszer), akkor kifogást emelhet. Ez is megtehető a banknál (a KHR kezelője ezt, valamint saját panaszkezelési szabályzatának gondos elolvasását melegen ajánlja), de a BISZ-nél is. A kifogást az érintettek kötelesek alaposan kivizsgálni, szükség esetén a hibát korrigálni, majd az ügyfelet az eredményről értesíteni.

(azénpénzem)

 

Fotó: azenpenzem.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9714638442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása