ÉRDEN VAN ELÉG DIPLOMÁS? Az ország sajnos fasorba' sincs a diplomások számában
2019. február 20. írta: Cseri Pali

ÉRDEN VAN ELÉG DIPLOMÁS? Az ország sajnos fasorba' sincs a diplomások számában

diploma_4.jpg

Az Európai Unióban 2017-ben a lakosság 40 százaléka rendelkezett diplomával az Eurostat felmérése szerint. A legmagasabb diplomás arányt Litvániában, a legalacsonyabbat Romániában mérték a statisztikusok, mi magyarok a sor végén következünk. Óriási lehetőségeket rejt az arány növelése.

Egy ország versenyképességét, termelékenységét és jövőbeli növekedési kilátásait nagymértékben meghatározza a humántőke mértéke, ami kiválóan számszerűsíthető a diplomások arányával. Az Eurostat az egyes EU-tagországok - kiegészítve az Izland, Svájc, Norvégia csoporttal - esetében mérte fel a 30-34 éves lakosságon, vagyis a fiatalokon belül a diplomások arányát a 2017-es évre vonatkozóan. Az EU átlagában a diplomások aránya 40 százalékos, ami érdekesség, hogy a nők körében 45, míg a férfiak esetében 35 százalékot mértek a statisztikusok, amely különbség a hölgyek javára nem hogy csökkenne, de még további növekedést is mutat az elmúlt tíz évben. Összességében Litvániában a legmagasabb a diplomások aránya - 58 százalék -, majd következik Ciprus 56, illetve Írország 55 százalékkal.

A legalacsonyabb arányt Romániában - 26 százalék - Olaszországban - 27 százalék - és Horvátországban - 29 százalék - mértek az Eurostat szakemberei. Magyarországon 32 százalékos volt a diplomások aránya a 30-34 éves korosztályban 2017-ben.

Az alacsonyabb értékeket mutató országokban komoly növekedési potenciál rejlik a diplomás arány növelésében, kutatások egyértelműen igazolják ugyanis, hogy a felsőoktatási részvétel erősítése kiváló befektetés mind az állam, mind az egyének részére.

Ha pedig befektetés, akkor a diploma az elképzelhető legjobb választás, megtérülésben utcahosszal előzimind a részvényt, mind a kötvényt, mind az ingatlant. Az OECD kimondottan javasolja Magyarország számára a több diplomás képzését, hangsúlyozva, hogy egy diploma értéke hazánkban akár a 60 millió forintot is elérheti.

(pénzügyiszemle)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4914639754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása