HAGYOMÁNYOS ISKOLA HELYETT KERTES HÁZBAN?! Törökbálinton most indul ez az osztály
2019. február 23. írta: BoldogÉ

HAGYOMÁNYOS ISKOLA HELYETT KERTES HÁZBAN?! Törökbálinton most indul ez az osztály

oko.jpg

Gacsó Anikó és Telma Lincoln nyáron, egy vegán vakáció során ismerkedtek meg egymással. Mindketten környezettudatosak, tűzön-vízen át küzdenek az álmukért, egy zöld tanulócsoportért, amelyet Földlakók Környezettudatos Suli néven idén szeptemberben fognak elindítani Törökbálinton, egy természetközeli kertesházban, ahol a gyerekek élmény- és projektalapú oktatás során tudják elsajátítani a tananyagot – sőt, annál többet is.

Már korábban világossá vált számukra, hogy az állami oktatási intézmények nem a legmegfelelőbb megoldást nyújtják. Mivel alapos keresgélés után sem állami, sem alternatív oldalon nem találtak megfelelő iskolát, tavaly  megfogalmazódott, hogy létre kell hozni ezt az iskolát. Nagyon hamar megtalálták ketten a közös hangot, és azóta is együtt dolgoznak azon, hogy szeptemberben elindulhasson a Földlakók az első csoporttal.

Magántanulói rendszerben fognak működni, ehhez bármelyik állami iskolába beírathatja a szülő a gyermekét, ahonnan kikérheti magántanulónak. Onnantól a szülő döntése, milyen formában tanuljon a gyermeke. Van, akit otthon tanítanak, de a magántanulók gyakran összejárnak egy kis létszámú tanulócsoportba, ahol közösen tanulnak. A tanulócsoportok egyik különleges és fontos jellemvonása, hogy sokkal egyénre szabottabb az oktatás, így a szülők is jobban bevonódhatnak a gyerekek mindennapjaiba, rendszeresen kommunikálhatnak a pedagógussal a gyerekeket érintő kérdésekről. Beléptek a Resuli Tanulóközösségek Hálózatába, amely a tanulócsoportok kialakításához nyújt szakmai hátteret, például mentorprogramok, workshopok és továbbképzések formájában.

A környezettudatossághoz számukra hozzátartozik a természet, az állatok védelme, és a növényi étrend is, amely a modern tudomány szerint a Föld és az emberek számára is a legjobb, legfenntarthatóbb életmód. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak vegán családokat várunk, inkább olyanokat, akik nyitottak, érdeklődőek, és szeretnének lépéseket tenni egy tudatosabb életmód felé. 45 perces tanórák helyett foglalkozások lesznek.

Reggel körülbelül 9-től délig vagy 13 óráig fognak tartani azok a foglalkozások, amelyeken egy pedagógus az írást-olvasást és egyéb alapkészségeket fogja tanítani. Viszont nem tárgyakra lebontva, hanem élményközpontú foglalkozásként. Akár kerek asztaloknál, babzsákfotelekben ülve, vagy az udvaron is lehetnek a foglalkozások, hogy minél természetesebb és emberközpontúbb legyen a légkör.
A másik fontos tényező, hogy ugyan lesz egy tanrend, de a gyerekek aktuális kíváncsiságára és egyéni haladási tempójukat figyelembe véve fog zajlani az oktatás, így nem a rohamtempó, hanem tényleg a mélyebb megértés és a személyiségek érvényesülése lesz a középpontban.

A stresszmentes légkör természetesen nem fog a tudás elsajátításának rovására menni, ezek a foglalkozások felkészítik a gyerekeket a félévi vizsgákra, amelyek kötelezőek a magántanulók számára, azaz ugyanazt az anyagot fogják megtanulni, mint az állami iskolák padjaiban tanulók, csak éppen élményalapú oktatással, családias hangulatban.

A magyart és a matekot egy teljes állásban lévő oktató, míg a többi foglalkozást egy félállásban lévő személy fogja tartani a gyerekeknek. Hisznek abban, hogy az élet nagyon sok területével nem feltétlenül padban ülve kell megismerkedni, így a gyerekek délutánonként szabad foglalkozások, kirándulások keretében, élményeken keresztül ismerkedhetnek meg a környezetismerettel vagy akár a művészetekkel.

A környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fognak fektetni, de nem a szelektív hulladékgyűjtésben vagy a szívószálak elutasításában fog kimerülni ez a tevékenység. Például tervek között van, hogy a sulihoz tartozó saját veteményesben tanulhassák meg a gyerekek az ültetést, hétről hétre átnézik majd a hulladékmennyiségünket, amelyet közösen megpróbálunk csökkenteni is, illetve nagy hangsúlyt fogunk fektetni az állatbarát programokra is,  ezalatt azt értjük, hogy nem cirkuszba vagy állatkertbe fogunk ellátogatni, hanem inkább menhelyekre, nemzeti parkokba.

Mivel a szülői aktivitásra is nagyon számítanak, abszolút nyitottak lennének arra, ha az ahhoz értő szülők például jógafoglalkozást vagy akár sakkszakkört tartanánk a gyerekeknek. De már arra is láttunk példát, hogy egy vegyész anyuka tudósklubot alapított a gyerekeknek.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Fotó: marieclarie.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5314645225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása