MOST AKKOR VÉGE A HAGYOMÁNYOS TEJNEK? Vagy csupán úri huncutság a többi tej?
2019. február 24. írta: BoldogÉ

MOST AKKOR VÉGE A HAGYOMÁNYOS TEJNEK? Vagy csupán úri huncutság a többi tej?

tehenfejes-g7-hu.jpg

Ugrásszerűen nő a növényi alapú italok népszerűsége, mert egyre több oldalról támadják a tejivást. A környezetvédelmi adatokban a marhatartás és a tej elég rosszul áll - járta körül részletesen a G7 portál.

Tudtad, hogy szójatej, zabtej és rizstej hivatalosan nem is létezik? Az uniós szabályok szerint ahhoz, hogy valamit tejnek lehessen hívni, alapesetben szükség van egy állatra, jellemzően tehénre vagy kecskére. A szója és a zab mögött viszont nincs emlős. Ha megnézed a boltban, akkor látni fogod, hogy a szójatej hivatalos neve szójaital, és hasonló jogi okok miatt nem létezik papíron szójából készült joghurt vagy sajt sem.

Hogy zavarosabb legyen a kép: a kókusztej és a mandulatej, illetve a mogyoróvaj ennek ellenére is jogilag érvényes kifejezés.

Az elnevezési furcsaságoknak az áll a hátterében, hogy a tejipar védi a piacát. Minden jogi lehetőséget megragad arra, hogy a növényi alapú fehér italokról ne gondolja senki, hogy a tejet megfelelően helyettesítik. A köznyelv azonban nem olvassa az idevonatkozó uniós perek végzéseit, így például a zabitalt továbbra is sokan tejpótlónak tekintik, és bármennyire is nem szeretnék a tehenészetek, a növényi italokat többnyire a tej alternatívájaként fogyasztják az emberek.

A tejesek szempontjából nem is lenne ez nagy baj, ha a kihívó, vagyis a növényi italok piaca olyan törpe maradt volna, mint amilyen bő 10 évvel ezelőtt volt. Az alternatív italok első képviselője, a belga fejlesztésű szójatej nagyjából ekkor kezdte látványosan bevenni magát a nagyobb európai boltláncok polcaira (attól függetlenül, hogy a kínai konyhában egyébként évszázadok óta használnak szójából nyert hasonló összetevőket). Ám a piac az utóbbi időben nagyon gyors növekedési szakaszba lépett. Az Euromonitor adatai szerint a hivatalosan alternatív tejeknek nevezett termékek piaca 2018-ban már 18 milliárd dollár (5 ezer milliárd forint) forgalmat ért el, és az éves növekedése 9 százalék volt.

A tejfogyasztás a fejlett világban ezzel párhuzamosan csökken, az Egyesült Államokban 2012 óta 15 százalékkal, évi 66 literre csökkent az egy főre számított érték.

Mi hajtja ezt a trendet?

A tehéntejhez hosszú ideje az egészséges ital fogalmát kötjük, ami marketingszempontból kiváló helyzet a tejipar számára, ám ennek a társításnak a hitelességét a fejlett világban egyre többen megkérdőjelezik. Eltekintve attól, hogy az egészséges vs. káros vitát eldönteni valószínűleg ebben az esetben is lehetetlen, az elmúlt években egyre több fogyasztó agyába fészkelte be magát több olyan a gondolat, ami a tej ellen szól (függetlenül attól, hogy igaz vagy sem):

A tehéntartásnál antibiotikumokat használnak.

A teheneket nem tartják megfelelő körülmények között.

Az állattartás jelenlegi mértéke túlzott, ezért nem környezetbarát tevékenység.

És ha mindez nem volna elég, akkor további két tényező könnyen átbillentheti a mérleg nyelvét: a vegán étrend és a laktózintolerancia.

A tehéntejtől elsősorban a gyümölcslevek és az üdítők felé mozdul el az italfogyasztás, de az alternatív tejek mégis nagyobb veszélyt hordoznak a tejipar számára. Azokat ugyanis tényleg tejnek tekintik, és ha rászoknak, akkor teljesen elpártolnak a tehéntejtől. Amikor az emberek világszerte tömegesen térnek át a heti kétnapos vegán életmódra, az a növényi alapú italok gyártóinak sokkal nagyobb piaci lehetőség, mintha kevesebb, de teljesen vegán fogyasztójuk lenne.

A másik adu a laktózérzékenyek számának nagyarányú növekedése. Ez már Magyarországon is vastagon megfigyelhető, mert a nemzetközi trendeknek megfelelően az öndiagnosztizálás is erősödik, azaz orvosi segítség nélkül is egyre többen próbálják ki a laktózmentes tejet, és szoknak rá. Sőt, az allergológusok egy része szerint a felnőtt lakosság körében tulajdonképpen az a természetellenes, ha valaki nem laktózérzékeny – ezt legutóbb például a Guardian cikkében is részletesen fejtegette egy orvos.

A tejiparnak számolnia kell azzal, hogy előbb-utóbb környezetvédelmi szempontból is össztűz alá veszik.

A felmérések szerint ugyanis a vásárlók egyelőre messze alábecsülik, hogy a tejipar mennyire terheli meg a környezetet, a növényi italokat gyártóknak pedig minden egyes nyilvános összehasonlítás telitalálatot hoz.

Eközben a tejjel semmi sem történt, a táplálkozástudományi szakemberek szerint a tehéntej a modern technológiáknak köszönhetően soha nem volt annyira biztonságos élelmiszer, mint manapság. Nagyszerű kálcium-, fehérje- és vitaminforrás, tápláló ital, vagyis a növényi italok népszerűségének növekedése leginkább egy táplálkozási divat gyors terjedése. Ezt támasztják alá azok a felmérések is, amelyek szerint az alternatív tejital fogyasztóinak döntő többsége továbbra is ugyanúgy vásárol más tejtermékeket, mint korábban. Mintha mondjuk a joghurtban minden eddig részletezett érv kevésbé érvényesülne.

A fejlett világban a fogyasztók már hozzászoktak, hogy a dietetikusok (vagy a dietetikusok egy részének) álláspontja megváltozhat egy adott élelmiszerrel kapcsolatban. Gondoljunk csak arra, hogy a zsír, a margarin, a vaj, a cukor, a cukorpótlók vagy éppen a tojás megítélése mennyit változott az utóbbi évtizedekben, és hányszor fordult elő, hogy közellenségből újra egészségesnek tartott termék lett.

A G7 gazdasági portál szerint lehet, hogy amit most látunk, az sem más, minthogy a tej éppen egy ilyen divat-hullámvölgybe fut bele.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3214651913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása