ÉRDEN IS ÉRVÉNYES LEHET: A kirúgott állami dolgozók fizetéséből emelné a többiek bérét a kormány
2019. március 05. írta: Cseri Pali

ÉRDEN IS ÉRVÉNYES LEHET: A kirúgott állami dolgozók fizetéséből emelné a többiek bérét a kormány

allami_alk.jpg

Leépítésekből kell finanszírozni a béremelést, és minél több szolgáltatás digitalizálni – erre a megállapításra jut a Pénzügyminisztérium versenyképességi javaslatcsomagja. A dokumentum „hatékony, szolgáltató államot” ígér – átnéztük, hogyan valósítanák meg ezt.

A Pénzügyminisztérium abból indul ki: nemzetközi összevetésben kimondottan magas szám az, hogy a dolgozók 29 százalékát a közszféra alkalmazza. Ha viszont az állami béreket a GDP-hez viszonyítjuk, akkor ott a középmezőnyben vagyunk.

A minisztérium szerint a teljesítményt kell előtérbe helyezni a bérek megállapításánál – hogy miként, arra nem térnek ki. Annyi biztos: létszámcsökkentésre van a javaslat szerint szükség, és a felszabaduló bértömeggel tudnának versenyképes fizetést biztosítani a maradóknak.

Fontos a dokumentum szerint az ügyintézés digitalizálása is. Az EU-n belül nálunk kell a második legtöbb időt adóadminisztrációval tölteniük a cégeknek, évi 277 órát. Összehasonlításképp: ugyanez a szám Észtországban 50 óra. A cél az, hogy egy egységes online ügyintézési platformot hozzanak létre, 2022-re teljesen digitalizálják a közigazgatást, és ugyanekkorra a hatósági ügyek 95 százalékát elektronikusan lehessen intézni.

Arra is kitérnek: mérni kell a hivatalok teljesítményét. Tudni kell, mennyi a várakozási idő, milyen gyors az ügyintézés, de ügyfélelégedettségi felméréseket is végeznének.

Ezen kívül a csőd- és felszámolási eljárásokat is felgyorsítaná a minisztérium, hogy egy vállalat fizetésképtelensége minél kevesebb bajt okozzon más cégeknek. Most a követelések 43 százaléka térül meg, míg az EU-átlag 63 százalék. Ezért az Európai Bizottság egy programját átveszi a kormány, megreformálnák a csőd- és felszámolási eljárásokat, és képzésre küldenék a csődbiztosokat, valamint felszámolókat.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9214670007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása