MILLIÁRDOKAT BUKNAK EZZEL A MAGYAR BANKKAL A BETÉTESEK! Csődbe meg az NHB Bank
2019. március 13. írta: BoldogÉ

MILLIÁRDOKAT BUKNAK EZZEL A MAGYAR BANKKAL A BETÉTESEK! Csődbe meg az NHB Bank

nhbbank-mfor-hu.jpg

Március 18-án lejár a bank 7 millió forint feletti kifizetéseit korlátozó határidő és az mfor.hu értesülései szerint az MNB arról tájékoztatta az OBA-t, hogy készüljenek a betétesek kártalanítására.

Nagyjából 30 milliárd forint vár a sorsára az NHB Növekedési Hitelbankban. Ennyi kifizetése nem lehetséges tavaly december 18. óta. Akkor rendelte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. által 98,47  (és a libanoni Fransa Holding S.A.L. által 1,53) százalékban tulajdonolt hitelintézet csak 7 millió forintig teljesíthet kifizetéseket egy ügyfél betétszámlájáról, új pénzeket nem fogadhat be, s a bankot 2019. április 18-áig két felügyeleti biztos irányítja.

Azóta az MNB kétszer is meghosszabbította, 30-30 nappal a korlátozást, legutóbb március 18-áig, tovább már nincs lehetőség. Így az MNB-nek döntenie kell: feloldja-e a kifizetések korlátozását, egyúttal megengedi-e új betétek nyitását, valamint visszarendeli-e a felügyeleti biztosokat, vagy kezdeményezi az NHB felszámolását. Ez utóbbira a törvény szerint akkor kerülhet sor, ha az MNB megállapítja, hogy felügyeleti intézkedéssel, illetve felügyeleti biztos kirendelésével sem biztosítható az NHB prudens működése. A felszámolási eljárás célja – kicsit leegyszerűsítve –, hogy a bank megszüntetése előtt a betétesek visszakapják a pénzüket.

Az mfor.hu értesülései szerint az MNB az NHB felszámolását fogja kezdeményezni a március 18-ai határidő lejártát követően, már értesítették is az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA), hogy készüljön fel az ügyfelek kártalanítására. Árulkodó jel, hogy az NHB január 25-i hatállyal mind a kilenc vidéki fiókját bezárta, az erről hozott döntéseket a cégbíróság február 28-án jegyezte be – derül ki a Szemerey-féle bank hivatalos irataiból.

A szabályok szerint az OBA kártalanítása automatikus. Egy betétes maximum 100 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon közel 31,6 millió forintot) kaphat. Kivételes esetben a kifizetés felső határa 50 ezer euróval (azaz 15,8 millió forinttal) megfejelődhet, ám kérdés, hogy ez az eset rendkívülinek minősül-e.

(mfor)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4514685918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása