ÉRDEN EGYRE CSÓRÓBBAK A NYUGDÍJASOK? Durva az elszegényedés mértéke
2019. május 13. írta: Cseri Pali

ÉRDEN EGYRE CSÓRÓBBAK A NYUGDÍJASOK? Durva az elszegényedés mértéke

nyugger2.jpg

Nem sok jóval kecsegteti a nyugdíjasokat a közeljövő, hiszen a bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre csak mélyülni fog. Ennek következménye a legidősebb társadalmi réteg fokozatos, egyre nagyobb mértékű elszegényedése lesz.

Az elmúlt néhány év folyamatainak az eredményeként mára egyre jobban megverik a fizetések a nyugdíjakat, és a kétféle havi juttatás közötti olló egyre jobban szétnyílt. Ennek oka, hogy a bérek a járulékcsökkentés, a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának eredményeként lendületesen emelkednek, emellett a nyugdíjak évről évre mindössze az infláció mértékével nőhetnek, ami töredéke a bérnöveked ütemének.

A 2018-as évi 4,4 millió forintos átlagjövedelem 6,2 millióra emelkedik, ami havi szinten 516 ezer forintot jelent a 366 ezer után. Igen ám, viszont a nemzeti számlák alapján számolt munkavállalói jövedelem nem egyenlő a bérrel, mert az egyéb munkavállalói juttatásokat is magába foglalja. A Központi Statisztikai Hivatal 2010-2017-re vonatkozó adatai alapján a munkavállalói jövedelem 80-83 százalékát teszi ki a munkabér. Ha a 2017-es 83 százalékos bérarányt konstansnak feltételezzük 2023-ig, akkor a kormány prognózisára alapuló számításaink szerint

az időszak végére az átlagos bruttó bér 430 ezer forint lehet a 2018-as 304 ezer forint után.

Ha pedig a jelenlegi adórendszert, a bérekre rakódó terheket változatlannak tekintjük, akkora nettó bér 83 ezer forinttal több lehet a tavalyinál, 286 ezer forint.

Ezzel szemben a nyugdíjak a bérekhez képest feleakkora mértékben sem fognak emelkedni.

Vagyis az időszakot tekintve míg egy dolgozó évente átlagosan 16 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhat, addig egy nyugdíjas legfeljebb évi 4000 forint plusznak örülhet.

Mindennek eredményeként az átlagnyugdíj 2023-ra alig lesz nagyobb az átlagbér felénél. Jelenleg az átlagos nyugdíj az átlagbér 61 százalékát teszi ki, az időszak végére ez az arány 52,6 százalékra fog csökkenni.

Csóró nyugdíjasok országa leszünk?

Miközben az Orbán-kormány újabb sikerpropagandát alapozhat majd a bérek lendületes növekedésére a 2022-es választások előtt, egy másik statisztika igencsak kellemetlen helyzetről árulkodhat. A nyugdíjasok (65 évnél idősebbek) körében a relatív jövedelmi szegénység tavaly újabb csúcsra emelkedett, sőt, a mutató 2010 óta az idősek folyamatos és egyre nagyobb mértékű elszegényedéséről tanúskodik.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr314823164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása