ÁLLAMOSÍTHATJÁK AZ OKJ-S KÉPZÉSEKET, ÉS KEVESEBB LESZ BELŐLÜK: Ezzel nehezítenék meg a külföldre jutást
2019. június 15. írta: Cseri Pali

ÁLLAMOSÍTHATJÁK AZ OKJ-S KÉPZÉSEKET, ÉS KEVESEBB LESZ BELŐLÜK: Ezzel nehezítenék meg a külföldre jutást

okj_1.jpg

Az intézkedések egyik következménye az lehet, hogy megnehezítik a munkavállalók külföldre áramlását.

Teljesen átalakulna az OKJ-s képzések rendszere a Szakképzés 4.0 stratégia alapján – írja a 24.hu. A portál úgy tudja, hogy a szakképzési rendszer racionalizálása nevében csökkentenék a jegyzékben szereplő képesítések számát. Ennek következtében az OKJ kétszáznál kevesebb szakmát tartalmazna, emellett lennének úgynevezett betanító jellegű képzések.

A 24. hu információi szerint módosítják a szakképesítéshez kötött munkakörök jegyzékét is, ezek csökkentése várható. Ennek következménye, hogy a külföldi munkavállalás sokkal nehezebbé válhat, hiszen egy OKJ-s végzettség megszerzése ehhez elengedhetetlennek számít. Ezzel az intézkedéssel megnehezíthetik a portál szerint a különböző szakképesítéssel rendelkező magyar munkavállalók tömeges külföldre áramlását.

A szakképzés és felnőttképzés vizsgáztatási rendszere is teljesen átalakulna: noha 2017-ben az állami intézmények által szervezett OKJ-vizsgák az összes vizsgák számának 10 százalékát sem érték el, addig most itt is teljes államosítás készül.

A felnőttképzéssel kapcsolatban több kritikát is megfogalmaz a szakmai anyag, többek közt azt írják, hogy a résztvevők magas számából kiindulva és a vállalati visszajelzések alapján nem mennyiségi, hanem minőségi problémák állnak fenn a területen. A felnőttképzők azonban úgy érzik, hogy a konkrétumok nélküli minőségi kifogások csak arra szolgálnak, hogy államosítsák a képzést, holott az iskolarendszernek már a jelenlegi feladatainak ellátása is komoly nehézségeket okoz.

(24.hu)

A fotó  illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3414895676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása