SZAVAZHATUNK A VAGYONNYILATKOZATOK VALÓSÁGTESZTJÉRŐL
2019. július 03. írta: Rát Mátyás

SZAVAZHATUNK A VAGYONNYILATKOZATOK VALÓSÁGTESZTJÉRŐL

keszpenz.jpgHitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, aminek a célja, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal.

A kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Mivel a kérdés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 9:2 arányban hitelesítette a kezdeményezést.

A kérdést 2017-ben egy magánszemély már benyújtotta, de az NVB akkor nem hitelesítette a kérdést, részben arra hivatkozva, hogy nem felel meg az egyértelműség követelményének, így például nem egyértelmű, milyen fajtájú hatósági nyilvántartásokkal kellene összevetni a vagyonnyilatkozatokat. Az NVB arra is hivatkozott akkor, hogy a kérdés olyan széles társadalmi körre írná elő az ellenőrzést, amely a választópolgárok számára a kérdés megfogalmazásából nem egyértelmű. A Kúria azonban megváltoztatta az NVB határozatát és hitelesítette a kérdést. Megkezdődött az aláírásgyűjtés is, a kezdeményező azonban a rendelkezésére álló időben összesen csak 18 aláírást gyűjtött össze.

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8614924020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása