ÉRDI VÍZ(NYELŐ)MŰ: Tízmillióink úsznak el, de igazán a képviselőket nem érdekli
2019. július 10. írta: BoldogÉ

ÉRDI VÍZ(NYELŐ)MŰ: Tízmillióink úsznak el, de igazán a képviselőket nem érdekli

penz-vizcsapbol-24-hu.jpg

Elgondolkodtak már azon, hogy mire fizetik Önök Érden a vízszolgáltatásért járó ellenértéket? 

Jöjjön heti “tanmesénk”, most éppen annak kapcsán, hogy egy Önöknek tízmilliókban mérhető ügyben döntöttek Érd városának LEGUTÓBBI közgyűlésén. Havi rendes ülésükön a képviselők elé került az Érdi Víziközmű kft ún. használati díj fizetési kötelezettségének adófizetők általi benyeletése (bocsánat a cifra magyarért, de nem találtunk kifejezőbbet!).

Ez a kötelezettség a cég által, az érdi adófizetők részére elvileg fizetendő összeg. Az előterjesztésről röviden:

„A Magyar Energetikai Hivatal tárgyévre vonatkozó, használati díjra vonatkozó rendelete az előterjesztés elkészítése időpontjáig nem lépett hatályba, így a használati díjat a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a 2015. évivel megegyező összegben, 76.304.400 Ft + ÁFA összegben kell megállapítani. A használati díj megállapítása döntést nem igényel, mivel a megállapítás módját jogszabály írja elő.” 

Magyarán a nagyságáról nem lehet vitát rendezni, ez ekkora összegben jogszabály szerint jár Érdnek.

A lényeg ezután következett, ugyanis T.Mészáros polgármester úr szóbeli kiegészítése röviden arról szólt, hogy a 2017-2018-as években lemondott a testület az érdi embereket illető „bérleti  díjról, mondjanak le az idén is, ezzel járuljanak hozzá, hogy a kft ne legyen veszteséges és tudjanak béreket emelni. Kérte a közgyűlést, hogy támogassák a javaslatot illetve határozatot.  

Úgy nézett ki, simán átmegy, ahogy Fideszéknél szokás, de nem. 

Szót kértek ellenzéki képviselők, akik szerint amíg  nem kerül pont a Vízmű visszavásárlására ez folyamatos gond lesz. Pulai képviselő, aki éppen most Mi Hazánk színekben nyomja, szerint ez több milliárdos forrást igényel és kell hozzá az állam segítsége. (mondjuk a képviselőasszonynak, aki mellesleg a Pénzügyi Bizottság elnöke, sok fogalma nincs a cég értékéről s a  helyzetéről) 

A polgi zavarodottan annyit tudott válaszolni, hogy szerinte most kicsit nyereséges a kft, de ehhez kellett az is, hogy ott hagyjuk az utóbbi időben a bérleti díjat és ebből tudták emelni a béreket is.

Felszólalt az azóta már nem a Fideszben evező Tekauer képviselő is:

- Pontosan egy évvel ezelőtt erről vitatkoztunk A Pénzügyi Bizottság ülésén felvetődött, hogy miután nem ismerjük a számokat, nehéz így dönteni. Amennyiben ez így marad akkor minden évben megszavazzuk, elengedjük a bérleti díjat.

Szűcs Gábor képviselő hiányolta az előterjesztésből a munkát:

- Arról miért nem kapunk tájékoztatást, hogy mit tett a kft vezetése, hogy javuljon a helyzet? Erről egy szót nem tudunk. Arról sem hogy miért nem kap a Közgyűlés normális tájékoztatást hiszen résztulajdonosok vagyunk. Polgármester úr, neked mint a város vezetőjének, őszintén meg kellene mondanod: a Kft. vezetésében van hiba? 

Ezután T. Mészáros András újabb zavaros magyarázatot adott elő:

- Hála istenek, emelkednek a munkabérek. A vízellátás szakmai kérdés, ezeket a szakembereket meg kell fizetni. (szerintünk a polginak fogalma sem volt, hogy mennyi az emberek bére) 

Volt még egy elég visszatetsző érve: az összeget egyébként az ún. vízközmű alapba kellene befizetni: javításokra és felújításokra kellene felhasználni. Ezzel most jól állunk.  Brávó! Akkor 

Akkor csupán az az egyszerű kérdés merül fel egyszerű érdi halandókban, hogy miért kell az  útjavításoknál vagy -építéseknél szinte az összes nyomó csövet kicserélni?

Kitért T. Mészáros a privatizációra is: szerinte 3-4 milliárd forint kellene hozzá. Ez a terv szerepel a Modern Városok Programjában, reméli megkapjuk az államtól a pénz. 

Végül azzal zárta a vitát: “Akinek nem tetszik, elmehet Vízmű ügyvezetőjéhez és kérdezzen tőle, ő  sokkal részletesebben adatokkal tud szolgálni. Én csak a tulajdonos vagy”

Értik! Magyarán, hogy mi történik a tulajdonunkkal, fogalma sincs róla!

A polgi szerint:  „Akinek tetszik az igen, akinek nem, az a nem gombot nyomja meg!

Szavazás eredménye: 17 igen, egy távol.

Az ülés itt megnézhető, 1:28:56.-1:48:13 ..Érdemes.

Polgármester úr! Ha ennyire nincs képben akkor tessék hallgatni. Jó mélyen!

Kedves Polgármester úr és tisztelt képviselők!

Nézzük a tényeket! (Csak halkan jegyezzük meg tisztelt képviselők, a Vízmű honlapján az adatok mintaszerűen elérhetők!)

Beszámoló:

Jegyzett tőkéje 337.590 e Ft.

Adózás előtti eredménye 19.630 000

  1. évi társasági- és jövedelemadó kötelezettség 10.825 000 Ft 

Tulajdonosai, tulajdonosi részarány megjelölésével: 

Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút, Herceghalom, Pusztazámor önkormányzata összesen 74%, 

két szakmai befektető, a Veolia Víz Zrt. 20,8 % és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. 5,2 %. Ez utóbbiakra mondja T. Mészáros polgármester és Pulai képviselő, hogy őket kellene  kivásárolni 3-4 milárdért! Létezik valamilyen háttérmegállapodás? Polgármester úr, maga észnél van!!

Tárgyi eszközök összesen: 1.221.614 000 Ft (2018. évi záróérték)

Ez a társaságé, ennek 26%-ára tarthatna igényt a Veolia és a FCSM, ha a társaság megszavazza. Számolhatnánk valamennyit a jövőbeni nyereség kapcsán (ugye azt csak az elengedett bérleti díj biztosítja állítólag, de egy pillanatra feledkezzünk el róla), de ennek megfelelően milyen 3-4 milliárdról beszélnek??

Összefoglalva önként és dalolva 2017-2018-2019-es évekre vonatkozóan lemondunk összesen 228 millió 913 ezer 200 forintról és még csak meg sem vizsgáljuk szükséges-e.

A bérekre egy pillanatra, az Érdi Víziközmű kft-nél a havi bruttó átlagbérek (hivatalos beszámolója alapján):

fizikai dolgozók:  306 ezer Ft/fő/hónap

szellemi dolgozók: 393 ezer Ft/fő/hónap

Önök eldönthetik, hogy sok, vagy kevés.

Bandi  bá! 

Ha ennyire nem ért hozzá, nem érdekli, netalán megvezetik, akkor nem szabadna ilyesmivel foglalkozni! Szerintünk ideje lenne elmenni  nyugdíjba!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9614936234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása