AZONNAL TÖRÖLJE LE EZEKET AZ ALKALMAZÁSOKAT A TELEFONJÁRÓL: Veszélyesek!
2019. szeptember 26. írta: Smitt Róbert Író

AZONNAL TÖRÖLJE LE EZEKET AZ ALKALMAZÁSOKAT A TELEFONJÁRÓL: Veszélyesek!

android_kina.jpg

A Google igyekezete ellenére nem sikerül minden problémás alkalmazást kiszűrnie. Kutatók most olyan programokra bukkantak az Androidnál, melyek a felhasználónak és a telefonnak sem tesznek jót

Bújtatott reklámokkal rendelkező alkalmazásokra bukkantak a Wandera nevű kiberbiztonsági cég szakemberei, miközben a Play áruházban elérhető, népszerű androidos programokat vizsgálták. A jelentés (angol nyelven) ide kattintva olvasható. A kutatók szerint az adware-rel fertőzött appok csak nagyobb galibát csinálnak, ha a felhasználó nem szabadul meg tőlük.

A Wandera feketelistájára fotós, illetve VPN-kapcsolat létesítésére alkalmas appok kerültek fel. Előbbi kategóriában kettőt találtak problémásnak: a Sun Pro Beauty Camera és a Funny Sweet Beauty Camera is szokatlanul sok dologhoz kér hozzáférést, emellett reklámokat jelenítenek meg és figyelmeztető ablakokat nyitnak meg, még akkor is, ha a programokat nem használják. Az appok a mikrofonnal is trükköznek, ami a kutatók szerint lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában rögzítsék a felhasználó hangját.

A cég emberei négy VPN-es alkalmazásnál is problémát találtak, amik szintén kéretlen reklámokkal dolgoznak. A lista a következő programokból áll: Hotspot VPN, Free VPN Master, Secure VPN, Security Master. A Wandera szerint a trükk itt is ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy ezek lényegesen nagyobb bajt okozhatnak: az appok folyamatosan dolgoznak a háttérben, ami sem a mobil processzorának, sem az akkumulátornak nem tesz jót – figyelmeztettek a szakértők.

Az ellenőrzött alkalmazások mindegyikét rengetegszer töltötték le az androidosok, így sok százezren lehetnek, akik még most is használják azokat. A programoktól nem lehetetlen megszabadulni, a Wandera ezért is hangsúlyozza azt: aki telepítette valamelyiket, haladéktalanul törölje le, legfőképp saját készüléke biztonsága miatt.

A szakértők legutóbb a 100 milliószor letöltött CamScanner miatt adtak ki figyelmeztetést, miután komoly vírust találtak az appban. 

(hvg)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9615172380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása