NAGY ÖRÖM ÉRDEN IS:Napokon belül kifizeti a NAV az adó-visszatérítéseket
2019. október 03. írta: Smitt Róbert Író

NAGY ÖRÖM ÉRDEN IS:Napokon belül kifizeti a NAV az adó-visszatérítéseket

navos.jpg

Idén közel 900 ezer embernek, 79 milliárd forintot fizet vissza az adóhivatal amiatt, mert több személyi jövedelemadót fizetett be a kelleténél - írja csütörtök reggel a Magyar Nemzet. A hatóságnak meghatározott ideje van arra, hogy visszafizesse az összeget, ugyanakkor fontos szabályai vannak a visszaigénylésnek. 

A Magyar Nemzet Kis Péter Andrástól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivőjétől megtudta: évek óta rendszeres jelenség, hogy néhányan több személyi jövedelemadót (szja) fizetnek be, mint amennyit a törvény alapján kellene. A NAV-nak ezért harminc napja van arra, hogy kifizesse a visszatérítéseket, amely idén 79 milliárd forintot jelent.

Hozzátette: a NAV idén csupán 13 esetben csúszott ki a harmincnapos határidőből, amiért 128 ezer forint késedelmi kamatot fizetett. A szóvivő hozzátette, hogy egy évvel korábban egyetlen csúszás sem volt, előtte pedig hét esetben regisztráltak késedelmes visszafizetést. 2009-ben például 129 ezer ilyen eset volt - írják.

A NAV

a kiutalás előtt bizonyos esetekben átvizsgálja a visszaigénylés körülményeit,

ez idén több mint 4700 embernél történt meg, hiszen az esetek meglehetősen nagy összegről, összesen 432 millió forintról szóltak. A NAV idén egy alkalommal tett büntetőfeljelentést költségvetési csalás gyanújával a jogosulatlan szja-visszaigénylések miatt.

A mostani adatok arról árulkodnak, hogy

az adóhatóság tulajdonképpen tartja magát a törvényes határidőhöz,

azonban nem volt ez mindig így. Felidézhető például az egy évtizeddel ezelőtti helyzet: 2009-ben, az akkor még Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal néven működő szervezet 129 ezer esetben utalta vissza késve az adófizetőket megillető összegeket, amiért majdnem hetvenmillió forint késedelmi kamatot fizetett - idézte fel a Magyar Nemzet.

(origo)

A fotó illusztráció

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6515189846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása