UGYE EMLÉKSZEL: HAJNALBAN ÓRAÁTÁLLÍTÁS! Az utolsók egyike közeleg
2019. október 26. írta: Smitt Róbert Író

UGYE EMLÉKSZEL: HAJNALBAN ÓRAÁTÁLLÍTÁS! Az utolsók egyike közeleg

oraallitas.jpg

Hajnalban az utolsó óraátállítások egyike lesz. 2021-ben ugyanis a nyári vagy a téli időszámításnál kell maradni. A Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint biológiai szempontból ez utóbbi jobb lenne.

A nyári időszámítás tulajdonképpen egy kitalált időzóna, amely alkalmas az emberi bioritmus megzavarására – fogalmazott G. Németh György az InfoRádióban. A Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint az alvás és az ébrenlét természetes, azaz a cirkadián ritmusnak a megzavarása

jelentősen befolyásolja a biológiai funkciókat, a vérnyomást, a pulzusszámot, a testhőmérsékletet és a glükokortikoid hormonok szintjét is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a biológiai óra már kis mértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát – folytatta a szakember, aki szerint a nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.

"Azt az egyensúlyt, amely hosszú ideje meghatározta az emberi fejlődést, a biológiai érést, egészen sejtszintig, nem érdemes megzavarni" – hangsúlyozta a Magyar Alvás Szövetség elnöke, és arra is emlékeztetett: a nyári időszámítás bevezetése csupán gazdasági racionalitáson alapszik.

G Németh György gondnak látja továbbá, hogy noha az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, de rövid távon valamennyien azt tapasztalhatjuk, hogy okozhat kellemetlenségeket. És egyre több arra a bizonyíték, hogy a rendszeres túl korai ébredés vagy a késő esti napfény,

bármennyire is csalóka legyen, negatívan befolyásolja a közérzetet, a szellemi frissességet,az iskolai teljesítményt, sőt esetenként a gazdasági teljesítményt is.

(infostart)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5415265400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása