CSŐZIK ÜZENT AZ ÉRDIEKNEK: Mondjanak nemet a szilveszteri tűzijátékra!
2019. december 31. írta: Smitt Róbert Író

CSŐZIK ÜZENT AZ ÉRDIEKNEK: Mondjanak nemet a szilveszteri tűzijátékra!

csozik_kutya.jpg

Szilveszter környékén mindig előkerül a petárdázás és a tűzijáték kérdése Érden is.

Rengetegen írtak a jelenlegi polgármesternek, Csőzik Lászlónak is az ügyben. A városban az önkormányzat nem rendez tűzijátékot, petárdázni meg eleve tilos, bár ez rengeteg embert nem szokott érdekelni, még akkor sem, ha komoly büntetés jár érte. Csőzik arra kéri az érdi polgárokat, mondjanak le a tűzijátékról, ne használjanak ilyen pirotechnikai eszközöket.

“Ilyenkor két táborra szakad a város, az ország, a világ. Tűzijáték-rajongók és állatvédők feszülnek egymásnak… Tűzijátékozni a jog szerint lehet. Mégis sok embert riaszt, számos olyan betegséggel élő polgártársunk van, akit kifejezetten megrémít. A kutyásokat, a kutyákat, háziállatokat szintúgy zavarja, megijeszti.

Rengetegen írtak nekem, hogy tiltsa be az önkormányzat a szilveszteri „robbantgatásokat”. Érzem és értékelem a lakossági nyomást, maradéktalanul egyetértek vele. Ha lenne Érden városi tűzijáték, most könnyű szívvel fújnám le. De nincs (mintha régebben se lett volna). Ha a kormány helyett az önkormányzatok szabályoznák a tűzijátékok és a petárdák lakossági felhasználását, megint egyszerű lenne a dolgunk. De sajnos központi jogszabály, a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet irányadó a kérdésben. Ha mondjuk, lennének védett vadludaink úgy, mint Tatának, ahol az önkormányzat (mint egyetlen az országban) a rájuk való tekintettel, a környezetvédelmi törvényre hivatkozva talált kiskaput a tilalom elrendelésére, nem haboztunk volna. A különféle városokból érkező hírek ilyen értelemben megtévesztőek, hiszen jogilag az egy szem Tatán kívül, ahol a vadludak „besegítettek”, máshol sem alkalmaz(hat)tak rendeleti tiltást.

2019 szilveszterére így marad a szép szó: az észre, szívre, lelkiismeretre való városvezetői „ráhatás”: tudják?! petárdázni eleve tilos a törvény szerint, ám én mégis kérek minden érdi polgárt, mondjon nemet a tűzijátékra! Találjon más eszközt az újév köszöntésére, gondoljon a rettegő kisállatokra. Vagy ha mindenáron ragaszkodik hozzá, legalább korlátozza azt az éjfél és hajnali 1 óra közötti időtartamra.

Kérem mindemellett a kutya és kisállattartókat, hogy kedvenceiket különösen kiemelten figyeljék, ne hagyják magukra! Szobába, garázsba, zárt helyre vigyék őket, hogy ne az udvaron rettegve kelljen tölteniük az éjszakát. Figyeljünk kedvenceinkre, nyugtassuk meg őket és szeressük őket most talán egy kicsit jobban, is, mint más napokon!

Sok állatvédő szervezet lesz az utcákon, és aktivistáik igyekeznek minél több világgá futott kedvencet hazakísérni, megmenteni.

Én pedig remélem, hogy rengeteg olyan érdi ember lesz az utcákon, aki nagyon odafigyel majd, hogy ha már ezzel múlatja az időt, ne okozzon sérülést, és ne okozzon kellemetlenséget másoknak!”-írja a városvezető a Facebookon.

Reméljük, kérése nyitott fülekre, szívekre és megértésre talál.

 

Fotó: Facebook/ Csőzik László

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3615377402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

videki gyerek 2020.01.01. 08:46:27

Gusztustalan pofatlansag, hogy az ev 365 napjan szo nelkul turni kell a KUTYASZART, a KUTYAUGATAST, KUTYATAMADAST., de kepesek lennenek elvenni azt az evi pár orat a tuzijatekozoktol, a SZAROGEP tulajdonosok.
süti beállítások módosítása