TÖK JÓ, NEM JÁRNAK A GYEREKEK ISKOLÁBA: legalább valamiben élen állunk
2020. január 04. írta: Smitt Róbert Író

TÖK JÓ, NEM JÁRNAK A GYEREKEK ISKOLÁBA: legalább valamiben élen állunk

retvari.jpg

Komolyan mondom, nem értem, hogyan lehet ennyire hülyének nézni a népet, mint ez a Rétvári Bence gyerek, úgy látszik, ő lesz a megtévesztés új mestere, a manipuláció karót nyelt hercege, és így tovább. Ugyanis sikerült a kutatásonak és felméreseknek teljesen ellentmondó dolgokat kommunikálnia már megint.

A foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok ugyan az utóbbi években folyamatosan javulnak, de azzal nem dicsekszik a kormány, hogy Magyarországon a korai iskolaelhagyók aránya sokkal magasabb az uniós átlagnál, 2018-ban a 18-24 éves korosztályban az EU országok 10,6 százalékos átlagához képest 12 és fél százalék volt. Ezen belül a magyar lányok közül sokkal többen maradnak ki az iskolából, mint máshol. Az általános uniós csökkenéssel szemben ráadásul nálunk 2015 óta nőtt a korai iskolaelhagyók aránya, tehát egyre távolabb kerülünk a 2020-ra kitűzött 10 százalékos közösségi céltól. Ha pedig kitágítjuk az életkori határokat, akkor kiderül, hogy a nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok aránya a 15-29 éves korosztályban Európában nálunk a legmagasabb. A gazdasági válság idején jobb volt a helyzet, mert többen tanultak, a fiatalok 67-68 százaléka, a fellendülés azonban kiszívta az iskolapadokból a fiatalokat, s ma már csak a korosztály 60-61 százaléka jár valamilyen iskolába. Ez az arány 7 százalékkal marad le az uniós átlagtól, a cseh mutatónál 10 százalékkal alacsonyabb-írja a Népszava.

És akkor kiállt Rétvári elvtárs, hogy az Eurostat szerint Magyarországon egyre több a tanuló vagy dolgozó fiatal, a javulás mértéke jóval meghaladja az EU-átlag javulását.

Az unió statisztikai hivatala a tagországokban azon fiatalok arányát vizsgálta, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak.

A kimutatás szerint Magyarország 2010 óta jelentősen előrelépett ebben a vonatkozásban a 15-29 évesek körében - írta a kereszténydemokrata politikus.

"Míg a se nem tanuló, se nem dolgozó 15-29 év közötti fiatalok aránya 2010-ben hazánkban 17,7 százalék volt, addig 2018-ban ez az arány már csak 12,9 százalék. Ez az adat pontosan megegyezik az EU-átlaggal.

Most akkor, hogyan is van ez, kérem szépen? Hogy lehet hogy az egyik oldalon nagyon sok az iskolaelhagyó tanuló, a másikon pedig, hogy egyre több fiatal dolgozik. Netán ez következik az iskola elhagyásból, hogy egyre többen tanulnak? Hát a fideszes univerzumban biztos, de a valóság ezzel szemben teljesen más irányba mutat, és ez sajnos sok esetben a közmunka. Éppen ezért is felháborító ez a csúsztatás.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7015393458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása