MAGYAR KULTÚRA NAPJA ÉRDEN: Ilka Gábor Érdi Művészeti Díjat, Lázár Balázs Bella István-díjat, M. Nagy Péter Csuka Zoltán-díjat kapott
2020. január 18. írta: Smitt Róbert Író

MAGYAR KULTÚRA NAPJA ÉRDEN: Ilka Gábor Érdi Művészeti Díjat, Lázár Balázs Bella István-díjat, M. Nagy Péter Csuka Zoltán-díjat kapott

magyarkulturanapjakonyv_200118.jpg

A magyar kultúra napját ünnepelték Érden: átadták a Bella István-, valamint Csuka Zoltán-díjat, és kihirdették az Így írok én pályázat nyerteseit. Csőzik László polgármester azt hangsúlyozta, újítani kell, hogy az alkotókat jobban itt tartsuk, és a közönséget jobban ideszoktassuk.

1989 óta ünnepeljük országszerte a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Érd városa az elsők között csatlakozott az évfordulóval kapcsolatos programokhoz, majd a Magyar Írószövetséggel közös díjat alapított, amit az egykor Érden élő Bella István Kossuth-díjas költőről neveztek el. Így a magyar kultúra napjának érdi ünnepén részt vett a magyar Írószövetség küldöttsége, és Bella István özvegye, Zayzon Márta is.

A Bella István-díjat ebben az esztendőben Lázár Balázs költő vehette át; munkásságát Zsille Gábor költő, műfordító méltatta – aki elsőként vehette át ugyanezt a díjat még 2008-ban.

Érd Megyei Jogú Város közgyűlése idén a Csuka Zoltán-díjat M. Nagy Péter újságíró, fotóművésznek adományozta. Mint a laudációban elhangzott, bár M. Nagy Péter nem Érden született, élete nagyobb fele a városhoz köti, nemcsak az évek számát tekintve, hanem a mérlegre tett szellemiekben és a vizulalitás erejével megvalósított tipográfia és fotográfia nyomán is. Évtizedek óta munkatársa az Érdi Újságnak, volt főszerkesztője is, de dolgozott más országos lapoknak is, amelyeknek volt vezető szerkesztője, kiadója, alapítója, hírigazgatója. Az érdi Poly-Art Alapítvány kiadványainak hosszú ideig volt főszerkesztője, lektora, nyomdai előkészítője, valamint több szépirodalmi és szakkönyv impresszumában is megtalálható a neve.

Az Érdi Művészeti Díjat idén Ilka Gábor szobrászművész vehette át, aki 1994 óta készíti apró szobrait, melyekkel új műfajt teremtett. 2000-ben a Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt pályázaton egyéni alkotói díjban részesült. Három év múlva már a fődíjat tudhatta magáénak. Díjakat nemcsak kapott, hanem készített is. A Magyarországon megrendezett első és második Moziünnep fődíját is ő készítette. Munkássága szerepel a Budapesti Tanítóképző Főiskola vizuális fakultációjának tananyagában.

A magyar kultúra napi ünnepségen osztották ki az Így írok én irodalmi pályázat díjait is. A pályázatot diákok számára hirdette meg a művelődési központ, vers, mese, monda, rövid elbeszélés műfajban. Ebben az évben 105 pályázó 174 pályaművet nyújtott be, az ország különböző részeiről. A pályázatokat szakmai zsűri értékelte, a díjakat Csőzik László és Nida Judit, a könyvtár igazgatóhelyettese adta át.

A 7-10 éves korcsoportban I. helyezett Szauer Péter (Sárbogárd), II. helyezett lett Szegfű Zalán (Pusztazámor), III. helyezést ért el Pribicevic Tara Blanka (Zenta, Szerbia).

A 11-14 éves korcsoportban a különdíjas Mátrai Csenge lett (Gyöngyös), I. helyezett lett Kopányi Alíz (Budapest), II. helyezett Farkas Lilla (Miskolc), a III. helyezett pedig Kendi Csenge Napsugár (Székelykeresztúr, Románia). 

A 14 év felettiek korcsoportjában I. helyezett Horváth Bendegúz (Letenye), II. helyezett Varga Zsófia (Budapest), III. helyezett lett Kerekes Kinga Ildikó (Budapest). A különdíjat Zatykó Ábel, a VMG diákja nyerte el

 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

Fotó: érdmost

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6715415358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása