VÉGE AZ INGATLANSPEKULÁCIÓNAK ÉRDEN IS? Február 1-jétől változik az illetéktörvény
2020. január 30. írta: Smitt Róbert Író

VÉGE AZ INGATLANSPEKULÁCIÓNAK ÉRDEN IS? Február 1-jétől változik az illetéktörvény

ingatlnanspek.jpg

Február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.

2019 végén az országgyűlés – utolsó rendes ülésszakán – elfogadta az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) módosítását, és az erről szóló 2019. évi XCIX. törvény (mintegy karácsonyi ajándékként) 2019. december 12. napján kihirdetésre is került. A módosítás az ingatlanszektorban fontos változást hoz a korábbi szabályozáshoz képest.

Az indokolás szerint a módosítás célja az ingatlanügyletek fokozottabb teherviselése és az ingatlanspekulációs ügyletek visszaszorítása. A külterületi ingatlanok forgalmi értéke ugyanis a belterületbe vonás után jelentősen megnő, így azok megvásárlása gyakran azzal a céllal történik, hogy a belterületbe vonást követően jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A törvénymódosítással a jogalkotó az ilyen spekulációs, a külterületi ingatlanok belterületbe vonásának köszönhetően jelentős vagyonszerzéssel kecsegtető ügyletektől szeretné elvenni a befektetők kedvét azzal, hogy az elért nyereség 90 százalékát illeték formájában elvonja. Ebből a célból 2020. február 1-jétől az Itv. vagyonátruházási illeték tárgyát részletező rendelkezései kiegészítésre kerülnek, melynek következtében visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alá esik

– a belterületbe vont ingatlan és

– a belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének visszterhes átruházása.

(adózóna)

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3115443232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása