KÖZEL 4 EZER ÜGY: Az Érdi Járásbíróság 1 éve kezdte meg működését
2020. február 27. írta: BoldogÉ

KÖZEL 4 EZER ÜGY: Az Érdi Járásbíróság 1 éve kezdte meg működését

birosagepitkezes-magyarepitok-hu.jpg

2019. január 1-én jött létre az Érdi Járásbíróság, a Budapest Környéki Törvényszék 14. járásbírósága. A járásbíróság felállítását több évtizedes előkészítő munka előzte meg. 

A működés megkezdésével az érdi járás lakói egyszerűbben juthatnak hozzá a bírósági szolgáltatásokhoz, helyben intézhetik peres ügyeiket. Az elmúlt egy év tapasztalatairól dr. Liziczay Sándorral elnökkel, a birosag.hu-n jelent meg interjú.

Az érdi járás hét településére terjed ki a bíróság illetékességi köre. Mik a tendenciák, honnan érkezik a legtöbb ügyfél arányaiban?

Az Érdi Járásbíróság ténylegesen 2019. január 30-án, ideiglenes épületben kezdte meg a működését, de az ügyforgalom növekedése már az első évben szükségessé tette az ideiglenes épület bővítését is.  Ennek során a korábbi öt tárgyalóterem mellé további két nagy méretű tárgyalóterem készült, valamint kialakítottuk a fogvatartottak megfelelő és biztonságos őrzésére alkalmas helyiséget is.

Az Érdi Járásbíróság illetékességi területéhez tartozik Érd, Százhalombatta, Pusztazámor, Diósd, Tárnok, Sóskút, Törökbálint. A települések méreteiből adódóan a legtöbb ügyfél Érdről és Százhalombattáról érkezik, illetve az itt elkövetett bűncselekmények miatt emelnek leggyakrabban vádat az ügyészek.

Az elmúlt évben melyek voltak a legfontosabb, kiemelt ügyek? 

Valamennyi jogterületen, valamennyi ügyben fontos ítéletek, döntések születtek, hiszen az adott ügyben szereplő ügyfeleknek az ügy tárgyától és súlyától függetlenül a saját ügyük a legfontosabb. Minden ügyfél azt várja el, hogy a független és pártatlan bíróság tisztességes eljárás keretében, ésszerű határidőn belül járjon el, és megalapozott döntést hozzon. 

A bíróságnak nem is lehet más feladata, csak az, hogy az előbb említett alkotmányos kötelezettségüket teljesítsék, és a független bírák magas színvonalon, időszerűen és hatékonyan ítélkezzenek. Úgy vélem, hogy csak az ilyen tevékenységgel lehet az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat fenntartani és erősíteni.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan ügyek, amelyek közérdeklődésre tartanak számot. A tapasztalatom szerint ezek elsősorban a kiemelt tárgyi súlyú büntetőügyek, amelyekkel az elmúlt évben az Érdi Járásbíróságon is találkozhattunk. A járásbíróság hatáskörébe tartozó büntető ügyek közül elsősorban ilyenek az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények, mint például a rablások, de ilyenek a közfelháborodást kiváltó, idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények, mint például az ún. unokázós csalások, vagy pedig a súlyos sérüléssel, esetenként halállal járó közlekedési balesetek.

Tavalyi év elején több unokázós csaló letartóztatásának elrendeléséről, majd meghosszabbításáról döntött az Érdi Járásbíróság, de több esetben szabott ki a bíróság rablás miatt hosszabb időtartamú végrehajtandó börtönbüntetéseket is.

Természetesen valamennyi ügyszakban vannak olyan típusügyek, amelyek nagy számban fordulnak elő. Polgári ügyszakban ilyennek tekinthetők a személyállapoti perek, és ezen belül is a házassági bontóperek, illetve ehhez kapcsolódóan a gyermektartással összefüggő peres eljárások. Arányait tekintve ilyen típusú ügyekkel fordultak a legnagyobb számban az Érdi Járásbírósághoz.

Ha az adatokat tekintjük, hány ügy volt, hány tárgyalás zajlott? 

Ha a számokat nézzük, egyértelműen kijelenthető, hogy indokolt volt az Érdi Járásbíróság felállítása. Az első évben összesen 3.570 ügy érkezett a bíróságra. Ennek 66,6 %-a polgári és végrehajtási, míg 33,4 %-a büntető és szabálysértési ügy volt. Ha a tárgyalási napok számát nézzük, akkor ez összesen 265 tárgyalási napot és 688 tárgyalt ügyet jelentett.  Az ügyek jelentős részét a bíróság tárgyaláson kívül intézte. 

A jelentős ügyfélforgalom mellett az Érdi Járásbíróságon is kiemelt figyelmet fordítottunk mind az ügyfelek, mind pedig a bírósági dolgozók biztonságára. Az új épület kialakításakor is szem előtt tartjuk az ügyfelek érdekeit. A földszinten kilenc tárgyalóterem várja majd az ügyfeleket, itt lesz az ügyfélközpont, a tanúgondozó szoba, illetve a tágas várakozó helyiség is. Az első emeleten kapnak helyet a bírósági dolgozók, illetve a kezelőirodák, míg a másodikon egy multifunkcionális tanácskozóterem áll majd rendelkezésünkre.

Hogy haladnak a kivitelezési munkálatok?

Az ütemterv szerint halad a munka. A Szabadság tér és az Ellenőr utca találkozásánál készülő épület mintegy 3570 négyzetméter alapterületű lesz és az épület kialakításán felül még többek között járdák építésére, közterület fejlesztésre, parkolók kialakítására is sor kerül. Az elkészült épületben az Érdi Járásbíróság mellett az Érdi Járási Ügyészség is helyet kap, így a bíróság, az ügyészség, a rendőrség és a polgármesteri hivatal a város központjában, egymáshoz rendkívül közel várja majd az ügyfeleket. 

Mikor költözhet végleges helyére a bíróság?

Az ütemtervek szerint az épület kivitelezése 2021. első félévében fejeződik be, így – a tervek szerint - a bíróság 2021. szeptemberére tud átköltözni a végleges helyére.

fotó: magyarepitok.hu

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5015494192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejmészáros 2020.02.28. 10:21:06

Erre aztán szükség volt! Bíróságra nem mennek minden nap az emberek, sőt, van, aki életében nem jár.
Abban a pár ügyben meg jó volt eddig Budaörs.
Ellenben aszfalton minden nap jár az ember. Értelmes volt erre költeni milliárdokat.
süti beállítások módosítása