KORONAVÍRUS: Az érdiek védekezzenek maguk? Hiába az Európai Unió-s százmilliárdok 
2020. március 28. írta: BoldogÉ

KORONAVÍRUS: Az érdiek védekezzenek maguk? Hiába az Európai Unió-s százmilliárdok 

koronavirus-idiotavedekezes-lynne-carter-facebook-2.jpg

Úgy tűnik, a magyar kormány a koronavírus járvány kellős közepén sem hagyta magát a tényektől befolyásolni.

Orbán Viktor péntek reggel azt mondta az EU-ról, hogy „ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben." 

A Brüsszelben székelő magyar politikus, Ujhelyi István ennek kapcsán néhány dokumentumot hozott nyilvánosságra egy Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón. Szerinte Orbán hazudozásainak legfőbb oka, hogy ne kelljen például a "magyar egészségügy lerohasztásával" elszámolnia. 

Arról, hogy anyagilag segíte-e az Európai Unió, annyit mondott, hogy már most is 520 milliárd forint uniós válságkezelési támogatás áll a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus elleni küzdelemben. A politikus levélben kérdezte meg Elisa Ferreira kohéziós ügyekért felelős uniós biztost, hogy az EU 37 milliárd eurós Koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezéséből Magyarországnak mennyi jut.

A biztos válaszából kiderült, hogy

MAGYARORSZÁG ÖSSZESEN 5,6 MILLIÁRD EURÓ, VAGYIS MINTEGY 2000 MILLIÁRD FORINTNYI TÁMOGATÁST HÍVHAT LE AZ ALAPBÓL, ÉS EBBŐL 1,468 MILLIÁRD EURÓ VAGYIS 520 MILLIÁRD FORINT MÁR A MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁRNÁL VAN.

Ráadásul nyilvánosságra hozott egy március 18-i keltezésű levelet, amelyben

FERREIRA ÉS NICOLAS SCHMIT FOGLALKOZTATÁSÉRT ÉS SZOCIÁLIS JOGOKÉRT FELELŐS BIZTOS AZ UNIÓS VÁLSÁGKEZELÉSI TÁMOGATÁSOK PONTOS ÖSSZEGÉRŐL TÁJÉKOZTATJÁK A MAGYAR KORMÁNYT.

A kormányból nevezetesen Palkovics László innovációs és technológiai, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős minisztereket, és Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt.

A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására, és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.

Az Európai Bizottság honlapján is közzétett adatok szerint Magyarországnak 5,6 milliárd euró (2 ezer milliárd forint) jut ebből az alapból. Az Ujhelyi által emlegetett 520 milliárd forint pedig azért áll már most a magyar kormány rendelkezésére, mivel az európai strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásait nem kell Magyarországnak visszafizetnie az uniós költségvetésbe az új döntések értelmében.

A magyar kormánynak küldött levélben a Bizottság kifejti: Magyarországnak idén 861 millió eurót kellett volna visszatérítenie az EU-nak a 2019-es támogatástól, illetve gyorsított eljárásban 607 millió érkezik 2020-as költségvetéshez március végén (vagy már meg is érkezett), amit szintén nem kell majd visszafizetni.

A képviselő nyilatkozatára a Fideszből már meg is érkezett a kontra, miszerint semmilyen forrást nem kaptunk.

Nyilván a kedves olvasó el tudja dönteni, hogy a dokumentumoknak ad hitelt, vagy pedig a párt központ nyilatkozatának.

via Index  / fotó: Facebook

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3515566860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása