INDUL AZ ÚJ KORSZAK AZ ÉRDI KÉZILABDÁBAN! A játékosok után az edzők is újak lesznek
2020. április 28. írta: BoldogÉ

INDUL AZ ÚJ KORSZAK AZ ÉRDI KÉZILABDÁBAN! A játékosok után az edzők is újak lesznek

penzkupac-tma-erdiadofizetok.jpg

Új korszakot hirdetett az érdi kézilabdában Csőzik polgármester, melyről hosszú posztban írt.

Új a csapat, szinte minden szempontból, hiszen a játékosállomány és az edzői stáb is teljesen kicserélődik, de ami az utóbbi időben nagy port kavart, jóval kevesebbet költenek az érdi adófizetők pénzéből, s a tervek szerint többet a szponzi forrásokból.

Mostantól az utánpótlásra is sokkal nagyobb figyelmet kívánnak összpontosítani, hogy a jövőben saját nevelésű, érdi lányok alkothassák a csapat gerincét. 

Azért az elgondolkodtató, hogy az elmúlt évek alatt mindösszesen majd 3 milliárd forintot szívott fel a városlakók által befizetett adóforintokból!

Álljanak itt a posztbeli számok, amelyek önmagukért beszélnek:

  • 2017-ben 275 millió, 2018-ban 359 millió, 2019-ben 388 millió forint önkormányzati támogatás ment a működtető Sport Kft.-nek az érdi adóbevételek terhére
  • 2020-ra a Kft. 700 milliós finanszírozási igényt jelentett be, melyet nyilvánosságra hoztam a csapat működésének kirívóan magas költségeivel együtt (az éves építményadó-bevétel kétharmadát tette volna ki)
  • az önkormányzat reklámszerződés jogcímén juttatott forrásokat a csapatnak: 2019-ben havi 29 millió forintot, 2020-ban ennek dupláját, havi 58 milliót kellett átutalni a működéshez
  • 2019 derekáig nem kellett fizetni forgalmi adót, ezt követően viszont plusz 27%-kal többe kerül minden (a Sport Kft. tavaly őszre felélte félmilliárdos áfatartalékát, vége lett a jó világnak, meglódultak a költségek az áfafizetési kötelezettség miatt)
  • ez az előző vezetés legnagyobb bűne: pontosan tudták előre, hogy 2020-ra már áfát kell majd fizetni, mégsem tettek semmit, hogy megállítsák a gigantikus pénzszórást: a profi kézilabda fenntartásának költségei az egekbe szöktek
  • a T. Mészáros-féle városvezetés a hosszú évek alatt egyszerűen képtelen volt szponzort találni a csapatnak, még a városban mesés, több mint 40 milliárd forint bevételt realizáló Mészáros Lőrinc-cégtől sem tudtak támogatást szerezni (a TAO nem egyenlő a szponzorációval, és az szinte csak utánpótlásra használható forrás)
  • Mészáros Lőrincet nemhogy szponzornak nem voltak képesek megnyerni, de a tetejében 10 millió forint értékben vásároltak cégétől 2RULE mezeket, de egyébként is megközelítettük a győri Audi ETO és a Veszprém csapatának sportfelszerelés beszerzési volumenét
  • a 10-es évek közepétől külföldi és magyar sztárjátékosokat szerződtettek átlagosan 1,5 millió forint havi fizetésekkel, melyek mára 2 millióra emelkedtek (jó tudni, hogy az EKHO-s adózás miatt ezek csaknem nettó összegeket jelentenek)
  • a játékosok határozott idejű munkaszerződéseiben automatikus kb. évi 10–15%-os béremelés lett kikötve
  • a lányok részére éveken át közpénzből lakásokat béreltek, köztük Bács István volt fideszes alpolgármester és két rokona által érintett cég tulajdonában állókat (9 lakást vettek bérbe ettől a Parimmo Kft.-től)
  • a volt alpolgármester testvérének résztulajdonát képező fenti cég által tulajdonolt lakások bérleti díja 2018-ban a duplájára emelkedett
  • a játékosoknak autókat béreltek összesen évi 10 millióért
  • repülőre 4 millió forintot, buszokra 14 millió forint ment
  • összesen 21 milliót fizettek ki az érdi csatornázást promotáló cégnek marketingre
  • a Sport Kft.-ben dolgozott a volt fideszes frakcióvezető, aki munkaszerződéssel havi 440 ezer, megbízási szerződéssel pedig további havi 63 ezer forintot keresett, sőt, az előző polgármester lánya is, aki havi 168 ezer forint megbízási díjért dolgozott a cégnek, korábban pedig az önkormányzat közrendvédelmi bizottságának fideszes képviselő elnöke is, aki mint "klubelnök" volt itt főállásban szintén 440 ezerért
  • a volt ügyvezető a tavalyi kampányban a Facebook-on pakolt ki a cég és a helyi politika bűncselekménygyanús összefonódásairól, tiltott pártfinanszírozásról – az ügyben feljelentést tettünk, jelenleg is zajlik a rendőrségi nyomozás
  • a korábbi ügyvezetés 2018-ig a TAO pályázatok megírása során minden évben komoly tervezési hibákat ejtett, melyeknek most isszuk levét. Emiatt 31 millió forintot kell visszafizetnünk: 2014-ből 11.564.852 forintot, 2015-ből 2.276.623-at, 2016-ból pedig 17.472.644 forint támogatást, és nem tudjuk még 2017 mit tartogat…

Azt nem vitatja senki, hogy az elmúlt években Érden, a kézis lányok csodálatos sikereket értek el, amit sok ezer lelkes szurkoló fanatikusan is tudott szeretni, de be kell látni, a város adófizetői ilyen mennyiségű közpénzt nem adhatnak egy ilyen szórakozásra.

Mi nem szeretnénk itt és most különböző összehasonlításokat tenni, hogy mi mindent lehetett volna ebből a pénzből, mert elmúlt.

Inkább azzal zárjuk sorainkat, hogy egyetértünk azzal a céllal, egy döntően helyi nevelésű, kötődésű játékosokból álló, szakmailag és pénzügyileg jól működő csapatot kell építeni.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1315645662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása