ÚJ SZABÁLY A JÁRVÁNY MIATT: Pénz helyett utalványt kaphatsz, ha lemondták az utazásodat
2020. május 28. írta: Smitt Róbert Író

ÚJ SZABÁLY A JÁRVÁNY MIATT: Pénz helyett utalványt kaphatsz, ha lemondták az utazásodat

borond.jpg

Az utazásszervezés szabályait is átalakítják a járvány miatt.

Új szabályok lépnek életbe az utazási szolgáltatások szerződéseiről. A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, már hatályba is lépett, és a veszélyhelyzet végéig hatályos is marad.

E szerint augusztus 31-ig ha a járvány miatt lemondja az utazásszervező az utazást, vagy a járvány miatt lehetetlenné válik az út, akkor pénz visszafizetése helyett utalványt bocsáthat ki. Az utazónak 15 napja van, hogy nyilatkozzon, elfogadja-e ezt. Ha nem fogadja el, akkor a befizetett előleget vagy díjat vissza kell utalni neki.

Ezek az utalványok 2021. augusztus 31-ig lehetnek érvényesek, de közösen megállapodhatnak a felek a meghosszabbításában. Eladni nem lehet, csak közeli hozzátartozóra átruházni.

A hvg.hu nemrég írt arról, hogy a kormányrendelkezés hiánya nehéz helyzetbe hozott több utazási irodát is. Ügyfeleik ugyanis joggal tarthattak igényt arra, hogy visszakapják a pénzüket, ám az irodák – miközben újabb bevételük jó ideig nem volt – azt a pénzt már továbbadták a szolgáltatóknak, légitársaságoknak-írja a Hvg.

Az Európai Bizottság május elején döntött egy ajánlásról, amely lehetővé teszi utalvány kifizetését, ha abba a vevő beleegyezik, és az is fontos, hogy biztosítani kell a visszatérítés lehetőségét, ha az iroda fizetésképtelenné válik. Az a mostani rendeletben is szerepel, hogyaz utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan és annak felhasználása során.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1415726802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása