ÉRDEN IS BAJBAN A TÉRDRE ROGYOTT CÉGEK? A NAV nem kegyelmez a járványban eladósodottaknak
2020. június 03. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDEN IS BAJBAN A TÉRDRE ROGYOTT CÉGEK? A NAV nem kegyelmez a járványban eladósodottaknak

nav_7.jpg

Sorra bünteti azokat a cégeket a NAV, amelyek a járvány kitörésével adósodtak el.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv második részeként, március 24-én döntött arról, hogy nem lesznek végrehajtási eljárások a veszélyhelyzet idején. Akkor úgy fogalmaztak: az a cél, hogy a nehéz gazdasági helyzetbe került vállalkozások ne lehetetlenüljenek el.

A hivatalos kommunikációnak ellentmondva több vállalkozó is azzal kereste meg a HVG szerkesztőségét, hogy a veszélyhelyzet kellős közepén kapott felszólító levelet a NAV-tól arról, rendezze tartozását, ellenkező esetben inkasszót tesznek a számlájára.

Egy férfi, aki nem szerette volna, hogy neve és vállalkozása nyilvánosságra kerüljön, azt írta, pont azokat büntetik gyorsan, akik a járvány alatt rogytak picit térdre, azokat, akik előtte, azoknál megvárják a veszélyhelyzet végét.

Arról van ugyanis szó, hogy a kormányrendelet, amely a végrehajtások felfüggesztéséről rendelkezik, úgy szól, hogy „a 2020. március 24-én az adóhatóság előtt folyamatban lévő, az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.) szerint foganatosított végrehajtási eljárások szünetelnek 2020. március 24-től a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. A fentiek alapján, ha 2020. március 24-én még nem volt folyamatban végrehajtás és az érintett ügyfél lejárt esedékességű tartozással rendelkezik, akkor az adóhatóság fizetési felszólítást küldhet ki és végrehajtási eljárást indíthat."

Vagyis akinek március 24-e után lett likviditási zavara, azt a fizetési felszólítás után inkasszózhatják.

Az érintett vállalkozó a HVG-nek azt mondta, valóban keletkezett némi tartozása az utóbbi időben az adóhivatal felé, de meglepődött, amikor az ügyfélkapun keresztül fizetési felszólítást kapott, úgy érzi, ez szembemegy a hivatalos kommunikációval.  

Azok a vállalkozók, akik a járványhelyzetben adósodtak el, rosszabbul járnak, mint azok, akik már korábban is tartoztak– tette hozzá.

Akadt olyan vállalkozó is, aki az egyik önkormányzatnak tartozott iparűzési adóval, szeretett volna halasztást kérni, mire az önkormányzat éves stratégiai tervet, főkönyvelői kivonatot és 11 ezer forint eljárási díjat kért cserébe. Ő is úgy döntött, hogy inkább rendezi a tartozását.  És tudni olyan kisvállalkozóról is, aki elmondása szerint ezer forintot felejtett el befizetni és máris jött a felszólító levél a fizetésre.

Angyal József okleveles adószakértő szerint ha az adózó nem fizet a felszólításra, akkor azt követheti az inkasszó. Ezt lehet megelőzni azzal, hogy a vállalkozó fizetési könnyítési kérelmet nyújt be a tartozásra.

Az első ízben benyújtott fizetési könnyítési kérelem halasztó hatályú a végrehajtásra, tehát ezzel is időt lehet nyerni és most a NAV is talán engedékenyebb- hangsúlyozta.

A NAV oldalán olvasható tájékoztató szerint azt, hogy a fizetési nehézség a járványügyi helyzet miatt alakult ki, bizonyítja

  • a tartozás keletkezésének időpontja,
  • a kérelmező veszélyhelyzet elrendelését megelőző és követő jövedelmi és vagyoni helyzete,
  • illetve a gazdálkodási adatai.

Ezeket vetik össze egymással, és döntenek a méltányosságról.

Ha a vállalkozás átmeneti fizetési nehézséggel küzd, akkor lehetősége van fizetési halasztást kérni, illetve akár arra is, hogy a halasztást követően részletekben tegyen eleget fizetési kötelezettségének– írják.

A könnyítések nem vonatkoznak az általános közigazgatási rendtartás döntésein alapuló meghatározott cselekmények végrehajtására és a törvényszéki megkeresésen alapuló meghatározott cselekmények végrehajtására, tehát ezekben az esetekben a veszélyhelyzet ideje alatt is tartanak az eljárások.

(hvg)

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1015738290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása