CSAK A SZÜKSÉGES MENNYISÉGŰ NAPTEJET HASZNÁLD! Veszélyes, ha többet kensz magadra
2020. július 25. írta: BoldogÉ

CSAK A SZÜKSÉGES MENNYISÉGŰ NAPTEJET HASZNÁLD! Veszélyes, ha többet kensz magadra

naptej-joy-hu.jpg

Érdemes a naptejeket is csak a tényleg szükséges mennyiségben használni, ugyanis a bennük megtalálható vegyületek véráramba kerülésének veszélyére már több kutatás is felhívta a figyelmet a közelmúltban, derül ki a Wall Street Journal cikkéből

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) előírásai szerint amennyiben a készítmények összetevői közül valamelyik koncentrációja egy milliliter vérben meghaladja a 0,5 nanongrammot, ki kell vizsgálni a lehetséges egészségügyi hatásokat. Az amerikai szakhatóság hat ilyen vegyületet azonosított egy kísérlet során, amelynek résztvevőit arra kérték, hogy négy napig használják a napsugárzástól védő spray-eket és kenőcsöket.

Szórványos kutatási eredmények ráadásul arra utalnak, hogy endokrin zavarok és termékenységi problémák okozói is lehetnek ezek az összetevők, de biztosat egyelőre még nem lehet mondani róluk. A még nyitott kérdések tisztázására a tervek szerint az Egyesült Államokban alapos vizsgálatok indultak volna az elmúlt hónapokban, de a koronavírus miatt ezekre még egy darabig várni kell. Az FDA továbbra is ajánlja a naptejek a használatát a káros UV-sugárzás elleni védekezésre, ugyanakkor a szervezet szakértői azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy válogassák meg alaposan a termékeket az összetételük alapján.

A cink-oxid és titánium-dioxid az FDA szerint biztonságos hatóanyagok (igaz, ez utóbbi belégzése az Európai Bizottság szerint rákkeltő lehet), míg a para-amino-benzoesav és a trolamin-szalicilát tartalmú készítményeket kerülni kell. A többi, nagyjából 12 különböző tipikus összetevővel kapcsolatban egyelőre túl kevés információ áll rendelkezésre – ezt a hiányt pótolták volna a már említett, de halogatott részletes vizsgálatok. Némi óvatosság azonban nem árt, különösen a homoszalát- és az oxibenzon-tartalmú naptejekkel szemben, ezen anyagok ugyanis a négynapos kísérlet után még három héttel később is a határérték feletti koncentrációban fordultak elő a kísérleti alanyok vérében (és bizonyos eredmények szerint hormonszerűen hatnak). (G7)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5916077558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása