AZ ÉRDIEK NE RINYÁLJANAK AZ EGÉSZSÉGÜGY MIATT! Orbán megmondta, világszínvonalú
2020. július 31. írta: Smitt Róbert Író

AZ ÉRDIEK NE RINYÁLJANAK AZ EGÉSZSÉGÜGY MIATT! Orbán megmondta, világszínvonalú

rossz_egeszsegugy.jpg

A miniszterelnök egy másik univerzumban él, és pofátlanul próbálja az ő alternatív valóságát ránk kényszeríteni. Orbán biztos nem érti, hogy mit rinyálnak a magyarok az egészségügy miatt, hiszen minden a legnagyobb rendben, sőt annyira jó a magyar egészségügy, hogy csak na. Az sem zavarja, hogy iszonyúan sok nálunk például a rákos megbetegedések száma, a depressziósokról nem is beszélve, és sok esetben úgy amuptálják le az emberek kezét vagy lábát, hogy az orvosok is tudják, meg lehetne menteni azokat testrészeket. És még számtalan dolgot lehetne sorolni, de inkább be kell menni a rendelőkbe, kórházakba és meglátja az ember, hogy mi van, kivéve a kormánypártiakat, mert ők nem látják meg, nincs megengedve nekik. De még ezek után is rémisztő, hogy ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban kijelentette: a magyar egészségügy világszínvonalú. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a legfrissebb Versenyképességi jelentésben egészen mást állít.

A Magyar Nemzeti Bank napokban kijött Versenyképességi jelentésében ez áll: A magyar lakosság egészségi állapota elmarad a hasonló fejlettségű országokétól a régióban, ami a társadalom fokozatos idősödése mellett egyre nagyobb terhet ró a számos kihívással küzdő egészségügyi ellátórendszerre. Orbán Viktor  ma úgy fogalmazott: a magyar egészségügyi rendszer, amit valamilyen rejtélyes okból folyamatosan leminősítünk, folyamatosan lekezelően beszélünk róla, a járványügyi vész esetén kiderült, hogy Európa egyik legjobban teljesítő rendszere. Európai mércével mérve is igazgatott, rendezett módon működnek a kórházaink.

A „jól teljesítő egészségügyi rendszer” ellenére most készíti az egészségügyi reformcsomagot a Boston Consulting Group, s az MNB Versenyképességi jelentése, - amely sorra veszi hazánk egészségügyi mutatóit -, sem világszínvonalú, hanem jelentős problémákkal küzdő egészségügyet vesz górcső alá:

  • A rosszindulatú daganatok standardizált halálozási aránya hazánkban a legmagasabb az uniós országok közül többek között azért, mert a kialakuló betegségek számottevő része csak késői stádiumban kerül diagnosztizálásra, ami megnöveli a kezelések költségeit és csökkenti azok eredményességét.
  • Magyarország GDP arányos egészségügyi kiadásai (6,9 százalék) enyhén magasabbak a többi visegrádi ország átlagánál (6,8 százalék), azonban elmaradtak az uniós országok átlagától (8,3 százalék) 2017-ben.
  • A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásai a GDP 1,9 százalékát teszik ki, ami magasabb a régiós (1,3 százalék) és az uniós átlagnál (1,8 százalék) is. Mindez azt mutatja, hogy az állami egészségügy helyett kénytelenek a magán egészségügyi szektorban gyógyulni az emberek.
  • Az elhízott felnőtt lakosság aránya (26 százalék) Magyarországon a harmadik legmagasabb az uniós országok között-írja a mfor.
  • A lakosság mentális egészsége javítható lenne, ha sikerülne a depressziós tünetekkel élők arányát csökkenteni. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a fertőző betegségek megelőzésére szolgáló oltási rendszer Magyarországon világszinten is kiemelkedő színvonalú, így e betegségek nem is jelentenek problémát hazánkban.
  • Az ágazat humán erőforrás ellátottsága szintén kihívást jelent, főként a szakdolgozók orvosokhoz képesti alacsony száma, valamint az orvosi és szakdolgozói kar nyugdíjkorhatár körüli kora miatt. Hazánk helyzetét ráadásul nehezíti, hogy a működési engedéllyel rendelkező orvosok 19 százaléka elmúlt már 65 éves, ami a második legmagasabb érték az uniós országok között.

Azt nem árt megjegyezni, hogy az egészségügy mindig nagy bajban volt az országban, bárki is kormányzott, egyszerűen a politika nem mert igazán  rendszerszinten belenyúlni, ilyen-olyan érdekek és taktikák miatt. De ettől még lehetne róla őszintén beszélni, nem pedig hülyének nézni a polgárokat, akik csak sírnak és semmi nem jó nekik.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6216097410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása