KEDVES ÉRDIEK: jövőre nektek is sokkal drágább lesz az életetek, írta az MNB
2020. szeptember 28. írta: BoldogÉ

KEDVES ÉRDIEK: jövőre nektek is sokkal drágább lesz az életetek, írta az MNB

alma_fit_1200x10000.jpg

A benzin és az élelmiszerek drágulására készíti fel a lakosságot az Magyar Nemzeti Bank (MNB) - amelyről az mfor.hu írt.

Aki kezdett hozzászokni ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett hetente egyre drágább benzint tankolnia a kocsijába, jó, ha felkészül arra, hogy jövőre többet kell majd költenie az üzemanyagra. Mint ahogy a piacra járók élete sem lesz sokkal könnyebb, a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése ugyanis jövőre is érzékenyen fogja érinteni a pénztárcákat.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön megjelent inflációs jelentésében feketén-fehéren szerepelnek az előbb leírtak.

Az infláció az egyik kellemetlen velejárója a koronavírus-járványnak, eddig megszokott nagyon alacsony szintnek gyakorlatilag vége. 

A járvány kiváltotta gazdasági válságban az emberek igyekeznek úgy csoportosítani a költéseiket, hogy az alapvető dolgokra mindenképpen jusson. Ilyen alapvető termék például az élelmiszer. Sokmindent lehet később is cserélni, de enni például, vagy munkába járni muszáj.

Erre hoz a portál példákat is, míg az alma kilója tavaly augusztusban a KSH felmérése szerint átlagosan 305 forintba került, most augusztusban már 624 forintot kellett fizetni a portékáért. A citromért az előző évi 760 forint után 1030 forintot. De ha nem csak a kofáknál kapható terményeket nézzük, hanem idevesszük a pékségek áruit, ott is hasonlót látunk. A fehér kenyér kilójáért tavaly 312 forintot kellett fizetni, idén augusztusban már 367 forintot. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy például a paradicsomnál jelentős árcsökkenés volt idén augusztusban tavalyhoz képest, akkor átlagosan 608 forintba került egy kiló, most 479 forintba.

A jegybank szerint ha nem is az idén tapasztalt ütemben, de a feldolgozatlan élelmiszerek továbbra áremelkedést okoznak, pontosan ezt írják:

“A feldolgozatlan élelmiszerek inflációja a júniusi prognózishoz hasonlóan idén érdemben, míg jövőre az áthúzódó hatás következtében kisebb mértékben meghaladja a historikus átlagot, melyet több tényező együttes hatása magyaráz. Egyrészt a koronavírus-járvány következtében bevezetett határzárak miatt az elmúlt hónapokban több ország elesett a mezőgazdaságban foglalkoztatott külföldi idénymunkásoktól, ami jelentősen megnehezítette a termények betakarítását. Másfelől a kedvezőtlen időjárási körülmények (tavasszal a korábbi évek átlagánál több fagyos éjszaka, illetve nyáron a kelleténél bőségesebb csapadék) következtében a friss zöldségek és gyümölcsök jelentős károkat szenvedtek el.”

A számok szintjén ez azt jelenti, hogy míg idén 12,6-12,7 százalékos inflációra számít az MNB a feldolgozatlan élelmiszereknél, jövőre 5,5-5,7 százalékkal. Utóbbi is azért, mert most is magasak az idei árak. De az árnyomás vitathatatlanul fennáll a következő évben is, annyira, hogy azért e termékkör inflációja akkor is meg fogja haladni a historikus átlagot.

Más a helyzet az üzemanyagokkal. A kutakon idén éves átlagban árcsökkenést mérnek a jegybank várakozása szerint, azonban erről azt írja inflációs jelentésben az MNB:

“Az üzemanyagok esetében a határidős jegyzésárak alakulásával összhangban az idei évben az árak csökkenése, míg 2021-ben bázishatás és a korrigáló jegyzésárak együttes hatásaként az árak emelkedése prognosztizálható. Ezt követően az előrejelzési horizonton az üzemanyagok inflációja fokozatosan a historikus átlag közelébe mérséklődik.”

Összefoglalva az infláció jövőre is elsősorban a kispénzű aktív háztartásokat, nyugdíjasokat fogja leginkább sújtani, ha bejön a nemzeti bank előrejelzése. E két társadalmi csoport fogyasztási szerkezete van a leginkább kitéve az áremelkedésnek, az ő fogyasztási kosarukban magasabb az átlagnál az élelmiszerek súlya (de az üzemanyag sem elhanyagolható tétel). 

Az inflációs jelentés részleteiből azonban ki lehet olvasni, hogy nagy esély van az idei folyamatok megismétlődésére, és a nyugdíjas infláció jövőre is meg fogja haladni a teljes társadalomra számított mutatót. Annak érdekében, hogy ezt el lehessen kerülni, a kormány például csökkenthetné az alapvető élelmiszerek áfáját, de erre a költségvetés jelenlegi helyzetében, 7-9 százalékos deficit mellett minimális esély van. (Teljes cikk mfor.hu)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj 

Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7616218398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása