EMELHETIK AZ ÉRDI KÖZMUNKÁSOK BÉRÉT IS: Három év után eszébe jutott Orbánnak
2020. szeptember 29. írta: Smitt Róbert Író

EMELHETIK AZ ÉRDI KÖZMUNKÁSOK BÉRÉT IS: Három év után eszébe jutott Orbánnak

kozmunkas_2.jpg

Három éve, hogy befagyasztották a közmunkások bérét Magyarországon. Most, egy miniszterelnöki interjúban ismét elhangzott, hogy muszáj lesz emelni jövőre. Az érintett szakszervezet szerint az időzítés nem véletlen: a 2022-es választás előtt, vidéken nem alakulhat ki éhséglázadáshoz közeli helyzet

.„A gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre” – jelentette ki Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában.

Utoljára 2017. január 1-jén emelték a közmunkások bérét, az összeg azóta egy fillérrel sem nőtt. Miközben a nettó minimálbér 26,3 százalékkal, vagyis 22 ezer forinttal lett több. Míg a nettó minimálbér ma Magyarországon 107 065 forint, a nettó közmunkásbér mindössze 54 217 forint – a különbség csaknem a duplája, a minimálbér javára. Utóbbi 2019-ben és 2020-ban is 8-8 százalékkal nőtt. Ez a közfoglalkoztatotti és a szakképzett közmunkás bérről sem mondható el, előbbi bruttó 81 530 (nettó 54 217), utóbbi bruttó 106 555 forint (nettó 70 859). Ez azt jelenti, hogy azok bére, akik az állami foglalkoztatási programban dolgoznak, harmadik éve ugyanannyi.

Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a bruttó átlagkereset márciusban 400 400 forint, a kedvezményeket is beleszámítva nettó 275 500 forint volt, még nagyobb a bérszakadék. Májusban, az első öt hónap átlagában pedig 390 ezer forint volt a bruttó átlagkereset.

Jó reggelt kívánok a miniszterelnök úrnak, ezt évekkel ezelőtt már fokozatosan kellett volna emelni– reagált a hvg.hu-nak a kormányfő kijelentésére a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Komjáthi Imre most is azt mondja, a mindenkori minimálbérhez kellene kötni a közmunkabért, a szakszervezet korábban ezt már többször is kinyilvánította. Az érdekvédő szerint az egyik legkiszolgáltatottabb réteg a közmunkásoké, már régen komoly segítséget kellett volna nekik nyújtani.

Itt egy 10 százalékos emelés semmi, az gyakorlatilag elinflálódott, és nem most, évekkel ezelőtt– érvel.

Ha az idei költségvetés összeállításakor használt 2,8 százalékos inflációval számolunk, akkor 2017 és 2020 között megközelítőleg 10 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Ez a közmunkásokra nézve annyit tesz, hogy keresetük reálszinten ilyen mértékben értékelődött le. Ez azonban csak a jéghegy csúcsának tűnik, hiszen az alapvető élelmiszerek ára, tavaly az átlagos inflációt bőven meghaladó mértékben drágult, ami a nyugdíjasokhoz hasonlóan kivételesen rossz helyzetbe sodorta a közmunkásokat.

Komjáthi Imre úgy látja, most nem arról van szó, hogy a kormány három év után elérkezettnek látta az időt a közmunkásbérek emelésére, hanem a települési polgármesterek érzik, egyre nehezebben élnek az emberek, egyre nagyobb a feszültség. „Nem szeretnének eljutni egy éhséglázadás közeli állapotba”, ezért szerinte éppen annyit fognak emelni, amivel meg lehet nyugtatni az embereket.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

Fotó: Fazekas István

ngyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj 

Érden oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9116219294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása