ITT VAN! MÁR A MOBILOKON IS ZSAROLÓVÍRUSOK: agresszív terjedésre figyelmeztetnek
2020. október 10. írta: BoldogÉ

ITT VAN! MÁR A MOBILOKON IS ZSAROLÓVÍRUSOK: agresszív terjedésre figyelmeztetnek

zsarolovirus-ransomware.jpg

Agresszív zsarolóvírus terjed az Androidos mobilokon, de könnyen elkerülhető- hívta fel a figyelmet a GSMring.hu. A MalLocker.B, a felhasználók tudatlanságát kihasználva próbál meg pénzt kicsalni az áldozatokból, a hatóságok nevében küld üzenetet a fertőzött készülékre.

A számítógépek után már kijelenthetjük, hogy az okostelefonokra is megérkeztek a zsarulóvírusok, manapság egyre több ilyen programot készítenek a hackerek, kifejezetten mobilokkal a célkeresztben. Nem mindegyik az áldozat készülékén található fájlokra pályázik, ilyen például a nemrég felfedezett MalLocker.B is, ami egyszerűen az eszköz legfőbb funkcióit (bejövő hívás értesítés, Home gomb, értesítési panel) vonja “ellenőrzés alá”. 

Miután telepítődött a telefonra megjelenít egy üzenetet, amit a felhasználók nem tudnak eltüntetni az eszköz kijelzőjéről. Az üzenet úgy van megfogalmazva, mintha a hatóságok küldték volna és benne lévő információk szerint, a mobil tulajdonosa valamilyen bűncselekményt követett el, ami miatt bírságot kell fizetnie.

Ilyen természetesen nincs, Magyarországon ha valaki bűncselekményt vagy akár szabálysértés követ el, nem SMS-ben értesítik a hatóságok. A hackerek arra játszanak, hogy kihasználják az áldozatok tudatlanságát, és ez sok esetben be is jön. Ugyanakkor a fizetés sem garancia arra, hogy később ne próbálkoznának újra lehúzni minket.

Túlzás lenne azt állítani, hogy ha valaki csak a Play Áruházból tölti le az alkalmazásokat teljesen biztos, hogy nem lesz vírusos a mobilja. Hiszen többször előfordult már, hogy fertőzött appokat találtak a Google alkalmazásboltjában is. Ezek általában ismeretlen fejlesztőktől származnak, és az értékeléseknél már több hozzászólás is figyelmeztet erre minket. Akkor van legnagyobb esély az ilyen, és hasonló rosszindulatú applikációk összeszedésére, ha ismeretlen áruházakból és fórumokon található fájlokat telepítünk a mobilunkra. Ezeket továbbra is érdemes messziről elkerülni.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8016234232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása