LÁZÁR ERVINT GYALÁZZA A KÁSLER-FÉLE “KUTATÓ”: a sötétség lesz ezután a menő?
2020. október 10. írta: Smitt Róbert Író

LÁZÁR ERVINT GYALÁZZA A KÁSLER-FÉLE “KUTATÓ”: a sötétség lesz ezután a menő?

lazar-ervin.jpg

Nem csillapodnak a kedélyek a Meseország mindenkié című mesekönyv körül, amit Duró Dóra volt szíves ledarálni, majd azóta pedig egy másikat széttépni. Most ne beszéljünk arról, hogy milyen ember az, aki könyveket semmisít meg, sokkal izgalmasabb az a folyamat, hogy Dúró akciói után vagy közben úgy reagál a Fidesz, hogy egy katolikus oldalon nekimegy Lázár Ervinnek is, aki nemhogy Európa egyik legjobb meseírója, hanem köztudottan inkább jobboldali gondolkodású ember volt, viszont szerintem itt a lényeg: konszenzusos, tehát mindkét oldal elismerte és tisztelte a munkásságát. Tehát úgy látszik, most az a folyamat jön, hogy a konzervatív de konszenzusos embereket próbálják lejáratni.  

Lázár Ervin egy korszakos zseni volt, egy félművelt idióta véleménycikke nem fog ezen változtatni, de a fentebb vázolt folyamat igencsak félelmetes. Ez a Deák-Sárosi László nevű “géniusz”, aki filmesztéta és költőnek titulálja magát azt állítja, hogy Lázár Ervin gyönyörű meséje, a Hétfejű tündér már annak idején is összezavarta a gyerekek fejét, és ez a derék idióta ezt a magyarországi LMBTQ- mesekönyv (ami ugye megint tévedés) előzményének tekinti. Szóval van itt baj rendesen.

“Lázár Ervin meséi mindig is taszítottak – a címadó mese, A hétfejű tündér különösen. Nem értettem, miért zavarja össze a gyerekeket valaki azzal, hogy egyetlen ellentmondásos semmilyen-karaktert formál a hétfejű sárkányból és a jó tündérből. A gyerekeknek abban a korban, amikor meséket hallgatnak vagy már épp olvasnak, szükségük van egy biztos értékrendre, amelyben a jó és a rossz különválik, és a jó győz.” -írja Deák-Sárosi. Ennél a pontnál én leginkább azt jelezném, hogy milyen lelkivilága van annak az embernek, akit Lázár művei, amelyek leginkább a tiszta lélekről szóltak, taszítanak, persze elfogult vagyok, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne tessenek neki Lázár Ervin meséi, de azért nem érzem rosszul magam. A másik, hogy nem értem, mi baja van a teremtő fantáziával, miért jobb a szürkeség, és azt is megjegyezném, amit már a gyerekek is tudnak már az óvodában megtanulják, hogy nincs olyan, hogy csak jó és csak rossz. Tehát a hülyeségből még akkor sem lehet szilárd értékrend, ha konzervatív.

Aztán a szerző fejlődéslélektani okosságba kezd, hogy a gyerekek 7 éves korig nem képesek az absztrakt gondolkodásra és utána pedig a kritikai gondolkodásra, és ezt egy 19 századi gondolkodó írásaival támasztja alá. Szegény megint akkorát bukik, hogy csak na, hiszen éppen hogy a gyerekek képesek absztrakt gondolkodásra és bizony nagyon erős náluk a kritikai érzék. Azt kell mondanunk, hogy a gyereknél sokkal fejlettebb mindkettő, mint Deák-Sárosi Lászlónál, aki ha egyáltalán lenne neki olyanja, nem írta volna meg ezt a mocskolódó cikket. Remélem legalább a Fidesz bérelte fel rá, és nem magától jelentkezett a munkára. Az a helyzet, hogy még egy helyen kilóg a lóláb, Deák-Sárosi költőként is aposztrofálja magát, vannak is neki könyvei, de nem arattak túl nagy szakmai sikereket, tehát gyaníthatjuk, hogy az irigység is benne van a motivációjában. Ezt erősítik a versei, amelyek hemzsegnek a képzavaroktól és iszonyatosan túlírtak, íme példának az Igazság szája című opusz:

AZ IGAZSÁG SZÁJA

"La Bocca della Verità"

 

Torkomon akadt a hetven-

Hétezredik részigazság,

Bár csak hamis éntudatból

Martam ki titkon magamnak

Isteni szolgaeb gyanánt.

Gyomromban átkozott, bűzlő,

Zöld igazság-üveggömbbé

Préselődött össze a sok

Elcsent csalás-szilánk, és azt

Keresik látogatóim

Hiába, mint bölcsek kövét.

Szóval így ír egy klasszikus dilettáns. És még ő vádolja Lázár Ervint azzal, hogy összezavarja a gyerekek gondolkodását, amikor ő ezzel a zagyvassággal a felnőttek gondolkodását meg tönkreteszi, lenullázza.

Elmondhatjuk, hogy megtalálták azt az embert, aki dilettáns létének frusztrációját, egy kiemelkedően tehetséges emberen vezet le. Nem beszélve arról, hogy Lázár Ervin forog a sírjában.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9016234416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása