Az ombudsman szerint az Elvira-majorban kell megőrizni az érdi gyümölcstermesztési kutatóállomást
2017. július 03. írta: BoldogÉ

Az ombudsman szerint az Elvira-majorban kell megőrizni az érdi gyümölcstermesztési kutatóállomást

elviramajorerd-agraragazat-hu.jpg

A jövő nemzedékek szószólója szerint a biológiai sokféleség Alaptörvényben előírt védelme miatt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet érdi kutató állomását jelenlegi telephelyén kell megőrizni az érdi Elvira-majorban.

Bándi Gyula közleményében kifejtette: egy ipari park létesítésének elképzelése miatt merült fel az állomás elköltöztetése, ami a gyümölcs génbankban jóvátehetetlen sérüléseket okozna.

A közlemény szerint a gyümölcs-génbank megőrzése a növények természetéből adódóan csak a jelenlegi telephelyen lehetséges, megvalósíthatatlan például a termőre fordult gyümölcsfák tömeges átültetése.

A NAIK érdi kutatóintézetnél és jogelődeinél több mint 60 éve folyik gyümölcsfa-nemesítés, az Elvira major kísérleti telepen találhatók a nemesítési és fajtafenntartást szolgáló ültetvények, a gyümölcs génbank, a vírusmentes nemes- és alanyfajta törzsültetvények. Ugyanitt, a géndiverzitást szolgáló gyümölcs génbankban 2200 tételt őriznek együttműködésben a Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézetével - olvasható a közleményben.

(MTI)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7612638509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása